Paul Hamilton - Flickr /
NOS Nieuws

Hoe overleef je het kerstdiner?

Een harmonieus samenzijn of een traditie om tegenop te zien? Wat je er ook van vindt, het kerstdiner levert stress op. Wat en met wie wordt er gegeten, de chaotische last-minute boodschappen, het versieren en opruimen van het huis. Maar hoe 'overleef' je vervolgens de gesprekken met je schoonfamilie en de pijnlijke stiltes aan de eettafel?

Het Nederlands Debat Instituut zocht het uit en noemt als eerste tip: een positieve instelling is van groot belang. "Of het een succes wordt, ligt aan je eigen houding en instelling", zegt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut en expert op het gebied van gespreksstrategieën.

"Je kunt het kerstdiner een beetje vergelijken met een zware voetbalwedstrijd. Dus denk na over een goede strategie en zeg tegen jezelf: dit gaat lukken."

Schoonouders vinden het geweldig om over de jeugd van hun kroost te praten.

Roderik van Grieken

Tip nummer 2: kies de juiste gespreksonderwerpen uit. Van Grieken: "Een goed thema is bijvoorbeeld het verleden van je partner. Je zou dan aan je schoonfamilie kunnen vragen hoe je partner vroeger was. Schoonouders vinden het geweldig om uitgebreid te vertellen over de jeugd van hun zoon of dochter."

Enkele andere tips om dit diner tot een groot succes te maken: neem een geïnteresseerde houding aan, stel open vragen en observeer wie wel zin heeft in een praatje. Ten slotte is het erg belangrijk om het gesprek gaande te houden, veel humor te gebruiken en er veel deelnemers bij te betrekken.

Wat je vooral niet moet doen, zegt Van Grieken: "Breng de kok nooit in verlegenheid. Geef dus geen tips over hoe het eten de volgende keer beter kan. Sta even stil bij de moeite die je schoonmoeder heeft gedaan om er iets lekkers van te maken."

"Niets is erger dan commentaar op het eten in de aanwezigheid van de kok. Begin daarnaast ook nooit over conflicten en irritaties in de familie. Dit zorgt alleen maar voor een slechte sfeer aan tafel."

Politiek is te verhit, seks te ongemakkelijk en religie kwetsend.

Roderik van Grieken

Verder is het niet de bedoeling dat er over politiek ("vermijd het verhitte debat"), seks ("zorgt voor ongemakkelijke situaties") en religie ("kan kwetsend overkomen") gepraat wordt.

Individualistische samenleving

Op de vraag of het kerstdiner nou echt zo’n groot obstakel is, zegt de expert van het Nederlands Debat Instituut: "Nederland moet eens bij zichzelf te rade gaan: waarom vind ik dit zo’n groot obstakel? Als het aan mij ligt komt het namelijk door de huidige individualistische samenleving."

"De Nederlanders drijven verder van elkaar af. Men houdt niet meer van het opofferen voor elkaar en de verplichtingen die een kerstdiner met zich mee brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl