Ali Akgün NOS

De in Istanbul geliquideerde Ali Akgün werd veertig jaar geleden geboren in Alkmaar. Hij is van Turkse afkomst en heeft bij een Nederlandse vrouw zeker twee kinderen. Die vrouw ontmoette hij in de inmiddels gesloten Rotterdamse discotheek Baja Beach Club.

In zijn jeugd was Akgün een verdienstelijk voetballer. Hij speelde bij de Amsterdamse club Türkiyemspor dat onder voorzitterschap van drugshandelaar Nedim Imaç de hoogste amateurklasse bereikte. In 2007 werd Imaç vermoord; volgens de kroongetuige in het liquidatieproces, Peter la S., zat Akgün erachter. 

La S. noemt Akgün vaker als opdrachtgever voor moorden in de Amsterdamse onderwereld. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie denkt dat Akgün medepleger is van de moorden op onder anderen Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). 

Wie was Ali Akgün?

Vrijspraak

Samen met andere verdachten in het Passage-proces, onder andere Dino Soerel, is Akgün volgens het OM ook lid van een criminele organisatie. Justitie eiste levenslang tegen Akgün, maar de rechtbank sprak hem vrij van liquidaties en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat de verklaringen van Peter la S. in de ogen van de rechter te zwak waren. Akgün werd wel veroordeeld voor een kleiner vergrijp: witwassen. 

Nog voor de definitieve uitspraak in het Passage-proces werd Akgün vrijgelaten, vlak voor Kerstmis 2012. Hij vertrok daarna volgens NOS-justitieverslaggever Robert Bas naar Istanbul waar hij een zeer luxe leven leidde. Zo kocht Akgün onlangs nog een villa van 6 miljoen euro. Daarnaast had hij een wagenpark met onder meer een Bentley en een Ferrari. 

Dubai

Recent zou Akgün naar Dubai zijn uitgeweken, omdat daar heel moeilijk wapens zijn te importeren. Dat maakte de kans op liquidatie kleiner. 

Akgün kwam recent opnieuw in beeld van justitie omdat de nieuwe kroongetuige Fred Ros hem noemde als opdrachtgever voor moorden. Het werd verwacht dat Turkije of Dubai Akgün zou aanhouden.

Eén van de vijanden van Akgün was Atilla Önder, een vriend van de vermoorde Kees Houtman. Hij is een uitbater van coffeeshops en wordt verdacht van drugshandel. Önder is in Turkije veroordeeld voor het medeplegen van liquidaties, maar werd vorig jaar onverwacht vrijgelaten. Volgens de website Crimesite was de verhouding tussen Akgün en Önder slecht, zonder dat daarmee gezegd is dat Önder iets met de liquidatie van Akgün te maken heeft. 

STER reclame