De verwachting is 3 tot 8 centimeter sneeuw ANP

Zaterdag is er een grote kans dat het gaat sneeuwen. Als de huidige weerkaarten uitkomen is er in Noord-Nederland zelfs kans op sneeuwjacht omdat de sneeuwval vergezeld gaat van veel wind. 

In totaal wordt er 3 tot 8 centimeter sneeuw verwacht. De oorzaak van deze sneeuwval is een lagedrukgebied dat over Zuid-Nederland naar het zuidoosten trekt.

Gisteren was de weersverwachting voor het weekend nog erg onzeker, maar vandaag zitten de uitkomsten van verschillende computermodellen op één spoor. Een lagedrukgebied trekt over Noord-Engeland, steekt vervolgens de Noordzee over en passeert zaterdagmiddag en –avond het zuidwesten van Nederland. 

KNMI

Aan de noordkant van het lagedrukgebied bevindt zich koude lucht zodat de neerslag voornamelijk als sneeuw valt. In de kustprovincies kan de neerslag nog als regen beginnen, maar vervolgens zal het overal moeten overgaan in natte sneeuw en droge sneeuw (die ook blijft liggen).

Ook in Midden- en Zuid-Duitsland en in de Alpen wordt deze weersontwikkeling met spanning bekeken. In die streken moet ook rekening worden gehouden met sneeuwjacht en in de bergen kunnen enkele tientallen centimeters sneeuw vallen.

Aanhoudend winterse weer

De langetermijnverwachtingen zijn ook omgeslagen naar winters weer. Volgende week is er een grote kans op aanhoudend winters weer met overdag temperaturen iets boven nul en 's nachts lichte tot matige vorst.

Het duurt nog een kleine drie etmalen voor het zover is. Uiteraard heeft deze weersverwachting ook een onzekerheid (zoals altijd). De komende dagen moet blijken of deze weersontwikkeling doorzet. We wachten met spanning af. 

STER reclame