Dirk Kuijt tijdens een van zijn laatste trainingen bij Oranje
NOS Voetbal

Dirk Kuijt spreekt over Feyenoord, Oranje en Robben

Hij begon bij Quick Boys, speelde toen bij FC Utrecht, Feyenoord en Liverpool en sinds 2012 bij Fenerbahçe SK in Turkije. Hij speelde in tien jaar tijd meer dan honderd wedstrijden in het shirt van het Nederlands elftal en beëindigde dit jaar zijn interlandcarrière. Hij staat bekend als een harde werker en iemand die altijd tot het gaatje gaat: Dirk Kuijt.

NOS Langs de Lijn stond dinsdagavond helemaal in het teken van de 34-jarige voetballer uit Katwijk.

Dirk Kuijt maakt zijn debuut in Oranje op 3 september 2004 in een wedstrijd tegen Liechtenstein die met 3-0 wordt gewonnen. Van 2004-2014 speelt hij 104 interlands en maakt hij in totaal 24 goals voor het Nederlands elftal.

Na een succesvol WK voetbal in Brazilië speelt Kuijt zijn laatste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink tegen Italië begin september. "Mijn insteek was om uiteindelijk ook met Hiddink nog door te gaan", vertelt Kuijt aan NOS-verslaggever Robbert Meeder. "Alleen, ik had geen zin meer om mezelf weer helemaal opnieuw te bewijzen."

Ik voelde waardering van Van Gaal en het hele team.

Dirk Kuijt

In de laatste twee jaar dat bondscoach Louis van Gaal het voor het zeggen heeft bij Oranje, zit Kuijt al meer op de bank dan dat hij in het veld staat. "Van Gaal schiep me van tevoren een duidelijk beeld van mijn rol in het elftal", zegt Kuijt. "Dat heb ik toen geaccepteerd, want ik voelde dat ik een bepaalde waardering had in het elftal. Ik had een rol buiten de lijnen en ik dacht: binnen de lijnen komt dat nog wel."

Het vertrouwen van Kuijt in zijn eigen kunnen betaalt zich uiteindelijk uit. Op het WK wordt hij een vaste waarde en staat zelfs de laatste wedstrijden weer in de basis. Maar als de nieuwe bondscoach Guus Hiddink aan het roer komt te staan en kiest voor de jonge jongens, neemt Kuijt de beslissing om te stoppen.

Als Hiddink me nodig heeft, dan ben ik er altijd.

Dirk Kuijt over de bondscoach

"Ik beslis altijd op gevoel", vertelt hij. "Als ik iets doe, is dat omdat het goed voelt en dan geef ik er alles voor. Dan weet ik dat het goed komt, maar Hiddink koos voor verjonging. Daar heb ik totaal geen moeite mee en ik respecteer zijn keuze. Het maakte voor mij de beslissing makkelijker om te zeggen: dan stop ik er nu mee. Maar, als hij me nodig heeft, dan ben ik er altijd. Alleen wel binnen de lijnen."

Kuijt: de teamprestatie was groots

Het WK voetbal in 2014 wordt een bijzonder toernooi voor Kuijt. Zelf denkt hij met warme gevoelens terug aan de wedstrijd Nederland-Mexico en dan met name aan het moment waarop Arjen Robben een penalty krijgt.

Kuijt noemt zondag 29 juni, de dag van Nederland-Mexico, de meest emotionele dag uit zijn voetbalcarrière. Het is die dag precies zeven jaar geleden dat zijn vader overlijdt, en Nederland-Mexico wordt de honderdste interland van de Katwijker. Daarmee is hij de zevende Nederlander die dat bereikt.

Het was voor mij te emotioneel, ik wilde het niet doen.

Dirk Kuyt over de penalty in de WK-wedstrijd Nederland-Mexico
 • ANP
  Dirk Kuijt en Arjen Robben met de bronzen WK-medaille
 • EPA
  Arjen Robben en Dirk Kuyt op een training bij het WK voetbal
 • ANP
  Dirk Kuijt en Arjen Robben tijdens Nederland-Costa Rica
 • ANP
  Arjen Robben (l) en Dirk Kuijt vieren de 1-1 in de wedstrijd Nederland-Mexico
 • ANP Pro Shots
  Dirk Kuyt en Arjen Robben op een training van Oranje in 2011
 • ANP Pro Shots
  Arjen Robben en Dirk Kuijt op het WK voetbal in Zuid-Afrika
 • AFP
  Dirk Kuijt en Arjen Robben op het WK voetbal in 2006
 • ANP
  2005: Arjen Robben en Dirk Kuijt

"Arjen en ik waren in gesprek over wie de penalty zou nemen", vertelt Kuijt. "Het was voor mij te emotioneel en ik wilde het niet doen. Ook Arjen had er geen goed gevoel bij en wilde 'm niet nemen."

Klaas-Jan Huntelaar komt de twee vedetten tegemoet lopen en samen besluiten Robben en Kuijt dat Huntelaar de penalty zal nemen. "Dat was zo'n mooi moment", blikt Kuijt terug. "Het was echt teambelang en je eigen kwaliteiten kennen. Huntelaar was er ook klaar voor. Geef Klaas-Jan één vinger en hij neemt je hele hand én je schouder."

Door de benutte penalty van Huntelaar wordt het 2-1 en gaat Nederland door naar de kwartfinales. "Dat was een heel bijzonder en bepalend moment", zegt de Katwijker. "Het zat goed met het team, we hadden alles voor elkaar over. De teamprestatie was groots."

 • ANP
  2006: Dirk Kuijt scoort de 2-0 in de oefenwedstrijd Feyenoord-Middlesbrough
 • ANP
  2006: Dirk Kuijt en Pierre van Hooijdonk balen na de play-offwedstrijd Feyenoord-Ajax (2-4)
 • ANP Pro Shots
  2006: Dirk Kuijt in de wedstrijd Ajax-Feyenoord
 • ANP Pro Shots
  2006: Dirk Kuijt in de eredivisiewedstrijd Feyenoord-Sparta
 • ANP Pro Shots
  2005: Feyenoord wint met 1-0 van PSV
 • ANP Pro Shots
  2004: Kuijt maak de 4-0 tegen RBC Roosendaal
 • ANP
  2004: Dirk Kuijt en Alfred Schreuder in de wedstrijd tegen FC Volendam
 • ANP
  2003: Pierre van Hooijdonk en Dirk Kuijt bij zijn eerste training bij Feyenoord

Naast liefde voor het Nederlands elftal, heeft Kuijt nog een grote liefde: Feyenoord. "Feyenoord is mijn club en dat zal altijd zo blijven", vertelt de aanvaller. "Het is nog altijd een droom om daar weer te spelen."

Daarom laat de voetballer bij elke club waar hij speelt in zijn contract zetten dat hij voor niets naar Feyenoord kan als hij dat zou willen. "Dat gaat niet om geld", zegt Kuijt. "Het gaat om waardering en ik wil graag na mijn carrière betrokken blijven bij de club."

Het is nog altijd een droom om weer bij Feyenoord te spelen.

Dirk Kuijt

Betekent dat dan dat Kuijt na dit seizoen bij Fenerbahçe terugkeert naar Rotterdam? "Zij willen me graag behouden in Istanbul", vertelt hij. "Feyenoord moet het ook nog maar willen, ik weet niet wat hun visie is. Je hebt in de voetballerij, en in het leven, altijd meerdere partijen nodig voor zo'n beslissing. Maar ik voel me nog heel fit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl