ANP
NOS Sport

Judoka Linda Bolder komt voortaan voor Israël uit

Vanaf 1 januari judoot Linda Bolder niet meer voor Nederland, maar voor Israël. Ze heeft diverse redenen voor haar opmerkelijke overstap. Door andere regels bij de judobond mocht haar persoonlijke trainer Ben Rietdijk haar niet meer coachen bij internationale wedstrijden.

Daarnaast zag er ook tegenop om in de toekomst op een centrale plek te trainen zoals de Nederlandse judobond wil. En, misschien wel het belangrijkste, ze vreest dat ze op korte termijn de concurrentiestrijd met mede-judoka Kim Polling in de klasse tot 70 kilogram niet kan winnen.

"Als ik mezelf niet als medaillekandidaat had gezien voor de Spelen in Rio had ik deze keuze nooit gemaakt," zo verklaart Bolder haar keuze. "Ik ben echt op zoek gegaan naar de beste situatie voor mezelf. Die heb ik in Israël gevonden. Ik ben daar de beste in mijn gewichtsklasse, ik ken de bondscoach en het belangrijkste, ik mag gewoon in Nederland bij mijn eigen coach blijven trainen."

Kruisbandblessure

Bolder raakte in februari van dit jaar zwaar geblesseerd. Sindsdien heeft ze geen wedstrijd meer gejudood. Ze hoopt in februari haar rentree te maken tijdens de grand prix in Düsseldorf: "Ik sta al wel weer op de mat, maar heb nog veel last van zenuwschade aan mijn been. Ik voel constant stoten in mijn onderbeen, dus dat moet eerst verholpen worden."

Judo Bond Nederland zegt het besluit van Bolder te betreuren, maar heeft toestemming gegeven om haar persoonlijke ontwikkeling niet in de weg te staan. "Ik heb het met bondscoach Marjolein van Unen overlegd. Ze vond het jammer maar respecteerde mijn keuze. Het is ook geen keus uit woede naar de judobond, maar ik wil gewoon het beste uit mezelf halen."

Bolder is de tweede judoka in de gewichtsklasse tot 70 kilogram die ervoor kiest om voor een ander land uit te komen. Eerder al besloot Esther Stam voor Georgië de tatami op te gaan.

Linda Bolder wint in Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl