Ad brouwt, Dyann plakt etiketten Pimpelmeesch

Hobbybrouwers groeien dankzij populaire speciale biertjes

tijd van publicatie

Hij brouwt bier, zij doet de marketing en verkoop en plakt eigenhandig etiketten op de beugelflessen. Ad en Dyann Kusters hebben in een voormalige koestal in Chaam, in Noord-Brabant, hun eigen dorpsbrouwerij.

De Pimpelmeesch is een van de vele kleine bierbrouwerijen die de afgelopen jaren zijn opgericht. In 2013 kwamen er 39 bij, dit jaar al 73, opnieuw record. 

Twintig jaar geleden begonnen de Kusters als hobby met hun eerste biertje, de 'Stoute Dames'. Dat sloeg zo aan dat ze hun assortiment uitbreidden. Een hobby is het nog steeds, maar tegelijk is het ook een serieus bedrijfje.

"In het begin kregen we veel steun van de slijterij in het dorp die ons bier in zijn winkel zette", zegt Ad. "Vandaar uit zijn we gaan groeien." Trots zegt de brouwer dat zijn biertjes zelfs in Joure worden verkocht. "We moeten de rem erop zetten, want de vraag is groter dan onze capaciteit."

Consumenten zijn een beetje uitgekeken op pils en zoeken naar speciale bieren.

Constant Keinemans van het Kleine Brouwerij Collectief

De kleine brouwers springen in op de stijgende vraag naar speciale bieren. "Daar zijn de grote merken niet zo goed in, die richten zich vooral op pils", zegt Constant Keinemans van het Kleine Brouwerij Collectief.

"Consumenten zijn een beetje uitgekeken op pils en zoeken naar speciale bieren." Volgens Keinemans pakken de kleintjes de oude Nederlandse biercultuur weer op. "Oude lokale recepten krijgen zo een nieuwe kans."

Wereldmarkt

De Pimpelmeesch produceert zoals de meeste collega brouwers vooral voor de lokale markt. "Waarom zou je bier van ver halen als het om de hoek wordt gemaakt?"

Het echtpaar Kusters maakt 50.000 liter bier per jaar, gelijk aan de dagproductie van Duvel. Het stel kan er "redelijk van leven". Maar, zegt Ad: "Als je een hypotheek hebt en studerenden kinderen gaat het niet."

Het is niet de bedoeling om vanuit Chaam de wereldmarkt te veroveren. Uitbreiding van het bedrijf is dan ook niet aan de orde. "Het moet leuk blijven, dat wil zeggen dat we het met ons tweeën willen blijven doen."

Aantal kleine bierproducenten per provincieEigen ketelHuurders van ketel
Noord-Holland622240
Noord-Brabant502327
Zuid-Holland352411
Gelderland33249
Utrecht24816
Overijssel19118
Limburg1688
Friesland1174
Zeeland642
Groningen523
Flevoland440
Drenthe 431

STER Reclame