De opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam is in de eerste week nog maar amper bezocht. Gemiddeld sliepen er nog geen tien mensen.

In Amsterdam wordt opvang georganiseerd voor 135 mensen. Gemeenten moeten sinds vorige week bed, bad en brood bieden aan illegalen. 

De eerste locatie in Amsterdam zit in een voormalig schoolgebouw in Osdorp, aan de rand van de stad. In de klaslokalen zijn stapelbedden neergezet, in de wc-ruimtes zijn douches gemaakt en in het keukentje wordt een warme maaltijd gekookt.

'Ik heb twee, drie weken niet gedoucht'

Een man uit Zuid-Sudan is blij met de nieuwe opvang. "Ik heb twee, drie weken niet gedoucht. Maar nu gaat 't weer beter", zegt hij.

Het bed, bad en brood is er nu, na maanden van discussie. Maar een week na de opening maakt er nog steeds bijna niemand gebruik van. Gisteravond schoven vier mensen aan voor de avondmaaltijd. De reden is dat Amsterdam alleen 's avonds en 's nachts hier opvang biedt. Na het ontbijt moet iedereen weer naar buiten.

"Waar moet je dan heen overdag? Het regent, het is koud. We hebben 24 uur per dag een plek nodig", zegt een van de bewoners van de Vluchtgarage. Bed, bad en brood van de gemeente moest een oplossing bieden voor hun erbarmelijke leefomstandigheden. 

Na allerlei omzwervingen verblijven zij nu al een jaar lang in een aftands gebouw in Amsterdam-Zuidoost. De omstandigheden zijn er veel slechter dan in de nieuwe opvang, maar toch blijven ze liever daar. 

STER reclame