ANP
NOS Nieuws

Topinkomens publieke sector verder aan banden

De Eerste Kamer is vanavond akkoord gegaan met de Wet normering topinkomens. Topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector mogen daardoor niet meer verdienen dan 178.000 euro per jaar, evenveel als een minister. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers in het onderwijs, de zorg of bij woningcorporaties.

De senatoren kwamen voor de stemming terug van reces, omdat een meerderheid wilde dat de wet op 1 januari aanstaande zou ingaan.

VVD stemt tegen

Het wetsvoorstel van minister Plasterk (PvdA) kon niet rekenen op de steun van coalitiegenoot VVD. De fractie in de Eerste Kamer vindt dat Plasterk te snel gaat met zijn plannen en vroeg om uitstel. Ook CDA en D66 stemden tegen.

De PvdA kreeg wel steun van SP, GroenLinks en PVV. Daarmee was er een meerderheid voor verlaging van de topinkomens. "Het voorstel heeft het gehaald en dat vind ik het belangrijkste", zei Plasterk.

Nu mogen functionarissen nog 130 procent van een ministerssalaris verdienen, oftewel 228.599 euro. Het kabinet wil dat maximum dus verlagen naar 100 procent. De Tweede Kamer stemde daar in oktober mee in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl