NOS Nieuws

Zanger Joe Cocker (70) overleden

 • EPA
  Joe Cocker trad tot voor kort nog op
 • ANP
  In de TV Show van Ivo Niehe (2004)
 • AFP
  Wetten, dass..? met Arjen Robben
 • EPA
  Joe Cocker trad tot voor kort nog op
 • EPA
  Met Jennifer Warnes zong Cocker Where We Belong
 • EPA
  Met acteur Al Pacino bij de Golden Camera ceremonie in Berlijn
 • ANP Kippa
  Joe Cocker op een foto uit 1971
 • ANP
  Joe Cocker in 1969

Joe Cocker is overleden. De Britse zanger stierf aan de gevolgen van longkanker. Cocker was 70 jaar oud.

Hij was bekend om zijn opvallend rauwe stemgeluid, maar ook om zijn karakteristieke bewegingen als hij stond te zingen.

Zijn carrière begon in 1961, toen hij onder de naam Vance Arnold zong bij de groep Vance Arnold and the Avengers. In 1963 was de groep support-act bij een optreden van de Rolling Stones. In de jaren daarna had hij, onder meer ook in de Grease Band, wisselend succes.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Woodstock

In 1969 werd Joe Cocker wereldwijd bekend met zijn cover van het Beatles-nummer With a Little Help From My Friends. In dat jaar had hij ook een optreden op het Woodstock-festival. Andere hits uit zijn beginperiode zijn Cry Me a River, Feelin' Alright en You Are So Beautiful.

Na een periode van problemen met alcohol en drugs maakte hij in de jaren tachtig een comeback. Hij had een aantal hits met Unchain my Heart, Have a Little Faith en Up Where We Belong, een duet met Jennifer Warnes. Voor dat dat duet, uit de film An Officer and a Gentleman, kreeg hij een Grammy Award en een Oscar.

Laatste single

In zijn carrière bracht de (blues-)zanger meer dan dertig albums uit. De laatste, Fire It Up, verscheen in 2012. Zijn laatste single in Nederland, Different Roads, verscheen in 1999.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In verschillende interviews vertelde hij dat hij in de jaren 70, na een carrière van zo'n 15 jaar, geen cent meer had.

Hij had veel geld uitgegeven aan drank en cocaïne, maar hij was ook bedrogen door de mensen om hem heen. Het kostte hem jaren om eruit te komen.

Nadat hij in 1978 zijn vrouw Pam had ontmoet, ging het een stuk beter met hem. Samen met haar woonde Cocker (geboren in Sheffield, UK) tot zijn dood op een afgelegen boerderij in de Amerikaanse staat Colorado.

Het karakteristieke stemgeluid van Joe Cocker was volgens hemzelf het gevolg van het feit dat hij een zware roker was geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl