De vrouwen van FC Twente met de kampioenschaal 2013/2014. FCtwente.nl

De KNVB stopt met de BeNe League, de vrouwencompetitie waaraan Nederlandse en Belgische clubs deelnemen. Dat meldt de voetbalbond op zijn website.

De bond en de Nederlandse clubs zien onvoldoende perspectief om de competitie in de huidige vorm voort te zetten. Ze willen een eigen volledig nationale competitie opzetten met minimaal acht clubs.

De BeNe League begon drie jaar geleden als een experiment van de UEFA om het vrouwenvoetbal in Nederland en België naar een hoger niveau te tillen. Aan de competitie doen dertien clubs mee, waarvan zeven uit Nederland. Afgelopen seizoen werden de vrouwen van FC Twente kampioen, op dit moment staat Standard Luik bovenaan.

Het sportieve doel is bereikt.

Ingrid Vanherle, manager BeNe League

Manager Ingrid Vanherle van de BeNe League reageert teleurgesteld: "De Belgian Red Flames tot 17 en 19 jaar plaatsten zich voor het eerst voor een EK-eindronde. Oranje onder 19 werd Europees kampioen en Oranje kwalificeerde zich voor de eerste keer in de geschiedenis voor het WK. Het sportieve doel werd dus zeker bereikt. Het is heel jammer dat dit project niet wordt voortgezet."

Nieuwe opzet

De Nederlandse clubs en de KNVB hebben tot 1 maart de tijd met een nieuw plan te komen. Als tijdelijke oplossing willen ze beginnen met een competitie met acht clubs, de zeven huidige vrouwenteams en een nieuw team. Uiteindelijk moeten twaalf clubs deelnemen.

Ook de Belgische voetbalbond vindt het jammer dat de tweelandencompetitie stopt, omdat met name de sportieve resultaten van de Belgische clubs de afgelopen jaren vooruit zijn gegaan. Ook de Belgen willen nu een eigen competitie opzetten. Het huidige voetbalseizoen in de BeNe League wordt nog wel afgemaakt.

STER reclame