Met Gertjan Verbeek haalt Bochum een eigenzinnige coach in huis EPA

Gertjan Verbeek is maandag gepresenteerd als de nieuwe coach van VfL Bochum. Hij heeft voor anderhalf jaar getekend en stelt zichzelf tot doel om te promoveren naar de Bundesliga.

De nummer elf van de tweede Bundesliga is de zesde werkgever voor de trainer Verbeek, die als speler slechts twee clubs diende in twintig jaar profvoetbal. Het ene dienstverband duurde langer dan het andere, maar altijd liet Verbeek een onuitwisbare indruk achter.

Stempel Verbeek

Bij Heerenveen, Heracles en AZ omdat hij spelers beter en fitter maakte en zijn teams hoog op de ranglijst meestreden, bij Feyenoord omdat zijn werkwijze niet werd gepruimd en een gedwongen vertrek de enige uitkomst was. Zoals hij ook plotseling weg moest bij AZ.

Ook bij Bochum is Verbeek van plan zijn stempel te drukken. Bij zijn presentatie zei de coach zich met alle geledingen binnen de club te willen bemoeien en het topsportklimaat te willen verbeteren. "Tegenstanders moeten weer bang zijn om naar Bochum te komen", aldus Verbeek.

Spelersopstand

Het zijn de taal en werkwijze die Verbeek kenmerken. In Heerenveen en Almelo liepen de spelers ermee weg. In Rotterdam draaide het uit op een sof. Ervaren spelers als Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay en Jon Dahl Tomasson klaagden over zijn zware oefenstof en gebrekkige communicatie.

Halverwege het seizoen, Feyenoord stond twaalfde, barstte de bom. De spelers stemden unaniem voor een vertrek van Verbeek. De clubleiding gaf daaraan toe en zette de coach op straat. Door een haag van luid scanderende fans ("Gertjan moet blijven") verliet Verbeek de Kuip. 

Rambo en hork

Dat Verbeek in de korte periode daarvoor vaker in het op zijn aandringen verbouwde fitnesscentrum te vinden was dan zijn spelers, leverde hem de bijnaam Rambo op, naar de gespierde filmheld die nergens voor terugdeinst. 

Het zegt evenveel over Verbeek als de andere bijnamen die hij verzamelde. Als voetballer werd Verbeek De Buffel genoemd, omdat hij nooit verzaakte en niet meer te stoppen was als hij op stoom lag. Later omschreef journalist Johan Derksen hem in een column als "vermakelijke hork”.

Smekende fans

Ook in Duitsland is de reputatie van Verbeek inmiddels bekend. Halverwege vorig seizoen kreeg hij de taak om het kwakkelende FC Nürnberg voor de Bundesliga te behouden. Een opdracht waar Verbeek, ondanks een goed begin, niet in slaagde. 

Nog voor het einde van de competitie werd hij ontslagen. Niet alleen vanwege de teleurstellende resultaten, ook omdat hij de persconferentie oversloeg na het duel met Freiburg en tegen collega-coach Christian Streich was uitgevallen. 

Dat de eigenzinnige trainer toch een goede indruk heeft achtergelaten in zijn eerste halfjaar in Duitsland, bleek al toen Nürnberg een maand geleden alweer een nieuwe trainer nodig had en de fans via een krantenadvertentie om de terugkeer van Verbeek smeekten. 

De fans van Nürnberg smeekten in een advertentie in de krant om de terugkeer van Verbeek

Skivakantie

Zover kwam het toen niet, maar Verbeek liet al wel weten zich niet te groot te voelen voor de tweede Bundesliga. Het duurde niet lang voor Bochum gretig gebruikmaakte van die mededeling en een lijntje uitzette naar de coach. 

Een akkoord was er al snel, maar Verbeek staat pas op 5 januari voor het eerst op het veld. De skivakantie was namelijk al gepland, dus die gaat door.

Verbeek gepresenteerd bij VfL Bochum

STER reclame