Filip en Mathilde gebruikten eerder al een defensievliegtuig om naar het WK te vliegen AFP

Een Belgische vakbond heeft kritiek op de beslissing van koning Filip om een defensievliegtuig te gebruiken voor een vakantie. Het koninklijk gezin vloog gisteren met een privéjet van defensie naar Indonesië. 

De koning en zijn gezin blijven tien dagen in het land. Zo lang moeten ook het vliegtuig en de bemanning daar blijven.

"Defensie krijgt zware besparingen opgelegd. We moeten elke dag elke euro twee keer omdraaien, we moeten de broekriem aanhalen, maar dan krijgen we wel te horen dat de koning met een regeringsvliegtuig naar Indonesië reist om privéredenen", zegt een woordvoerder van een socialistische vakbond in een krant.

Besparen

Filip lag al eerder onder vuur omdat hij twee keer een defensievliegtuig gebruikte om het WK in Brazilië te bezoeken. Dat kostte bij elkaar 500.000 euro.

Het kabinet beloofde daarna dat er bespaard zou worden op dit soort vip-transporten. Voor deze vakantievlucht was dat niet meer mogelijk volgens defensieminister Vandeput, want "alle vluchten voor dit jaar lagen al vast". Bovendien is het om veiligheidsredenen niet mogelijk de koning met een lijnvlucht te laten reizen. 

De vakbond neemt geen genoegen met de uitleg en roept de koning op de transportkosten uit eigen zak te betalen. "De koning zou toch wat soberheid aan de dag kunnen leggen."

STER reclame