Minister Koenders spreekt in Erbil met de Koerdische premier Barzani ANP

Minister Koenders is aangekomen in Noord-Irak. Hij bespreekt daar met de autoriteiten de missie tegen IS. Nederland levert militairen die de Koerdische strijders in Noord-Irak gaan trainen.

De eerste Nederlandse militairen zijn al aangekomen in het gebied. Zij bereiden de trainingsmissie voor. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 130 Nederlanders meedoen aan de anti-IS-missie. Minister Koenders en zijn Defensie-collega Hennis zeiden eerder al dat de militairen niet zelf gaan vechten tegen IS.

"Koenders heeft met de Koerden besproken wat ze precies nodig hebben. De trainingsmissie moet goed aansluiten op de behoeften van de Koerden", zegt NOS-verslaggever Nynke de Zoeten, die met Koenders meereist. Koerdische strijders willen vooral training over het onschadelijk maken van bermbommen en explosieven. 

Nederland werkt tijdens de trainingsmissie nauw samen met Duitsland.

Koenders bespreekt in Irak strijd tegen IS
Koenders gaf een persconferentie met de Koerdische premier NOS / Nynke de Zoeten

'Goed begin'

De Koerdische premier Barzani noemt de trainingsmissie "een goed begin". De missie duurt een jaar. Barzani sluit niet uit dat hij Nederland om een verlenging van de missie vraagt.

Defensie leidt ook Iraakse commando's op bij de hoofdstad Bagdad. Verder levert Den Haag F-16's voor de strijd tegen IS.

Minister Koenders overlegde gisteren in Turkije met vertegenwoordigers van de Syrische oppositie. Nederland steunt de oppositie en besloot vorige week extra financiële en technische hulp te geven voor de strijd tegen het bewind van president Assad. 

STER reclame