Het aantal doden door Q-koorts is gestegen tot 15. Dat blijkt uit een overzicht van het RIVM. Acht van de vijftien sterfgevallen zijn van dit jaar. Alle patiënten hadden ook andere kwalen.

De ziekte, die drie jaar geleden vooral rond geiten- en schapenhouderijden uitbrak, neemt nu af. Bij 4000 mensen is Q-koorts vastgesteld, de meesten hebben er nauwelijks last van gehad.

Fouten

Het kabinet erkende vandaag dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de Q-koorts. Dit zei minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na afloop van de ministerraad.

Een commissie concludeerde maandag dat door het uitblijven van krachtdadig beleid veel tijd is verloren.

De ministeries van Landbouw (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hadden doortastender kunnen en moeten optreden, stelde de commissie onder voorzitterschap van hoogleraar Van Dijk.

Aanbevelingen

De commissie kwam met allerlei aanbevelingen. Die neemt het kabinet in grote lijnen over, blijkt uit de brief. Een van de aanbevelingen is dat het ministerie van Volksgezondheid meer de leiding moet nemen en dat het de bevoegdheid moet krijgen om beslissingen door te zetten, ook als dat tegen de zin van andere ministeries is.

Volgens premier Rutte betekent dit niet dat het ministerie van VWS altijd de leiding neemt. "Als een crisis uitbreekt, kijken we heel snel wat we gaan doen", aldus Rutte.

Schippers zei dat een deel van de maatregelen al door haar voorgangers in gang is gezet.

STER reclame