Naturalis
NOS Nieuws

T-rex voor het eerst naar Nederland

Over anderhalf jaar is er voor het eerst een skelet van een Tyrannosaurus rex te zien buiten de Verenigde Staten, en wel in Nederland. Naturalis Biodiversity Centre in Leiden heeft 5 miljoen euro bij elkaar gekregen om een skelet van de dinosaurus aan te kopen. Het is in 2013 opgegraven in de Amerikaanse staat Montana.

Vorig jaar hebben wetenschappers van het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Montana grote delen blootgelegd van de Tyrannosaurus rex. Het gaat om een goed bewaard skelet van een destijds vermoedelijk 30 jaar oud vrouwtje. De T-rex leefde tijdens het late Krijt, 67,5 tot 66 miljoen jaar geleden. Het is een van de grootste vleeseters die op aarde heeft rondgelopen.

Top vijf

De wetenschappers hebben bij de opgraving zo’n 50 procent van de botten gevonden. “Dat is behoorlijk veel”, zegt een woordvoerder van Naturalis. “Echt 100 procent vind je nooit. Het best bewaard gebleven is een T-rex die nu in Chicago staat, ‘Sue’. Daar is 85 procent van gevonden. Daarna komt ‘Stan’ met 65 procent. Hiermee komen we dus in de top 3 tot top 5 van de best bewaarde skeletten.” Naturalis heeft dit skelet nog geen naam gegeven.

Enorme puzzel

Het prepareren van de botten gaat in Amerika gebeuren, bij het gespecialiseerde Black Hills Institute. Daar wordt zand en aarde van de botten gehaald, worden scheurtjes gerepareerd en botten eventueel verstevigd. Ook wordt daar een metalen frame gemaakt. Over anderhalf jaar, als dat klaar is, wordt het skelet als een enorme puzzel in Naturalis in elkaar gezet. Halverwege 2016 moet het te zien zijn voor het publiek.

Naturalis in Leiden koopt skelet T-rex
 • T-Rex naar Leiden
 • Naturalis
  Een deel van de schedel van de t-rex
 • Naturalis
  Het dijbeen van de t-rex
 • Naturalis
  Ribben van de t-rex
 • Naturalis
  Het scheenbeen van de t-rex

‘Tientje voor T-rex’

Naturalis heeft een deel van het geld bij elkaar gekregen via crowdfunding. Onder het motto ‘tientje voor T-rex’ heeft Naturalis 230 duizend euro ingezameld. Veel daarvan is afkomstig van kinderen en scholen. De rest van de 5 miljoen kwam van bedrijven, particulieren en fondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl