Fethullah Gülen praat in Istanbul tegen de pers AFP

Een rechtbank in Istanbul heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de grootste tegenstander van president Erdogan. De invloedrijke Fethullah Gülen wordt verdacht van het leiden van een terroristische organisatie. 

Gülen woont sinds de jaren 90 in Pennsylvania, in het noordoosten van de Verenigde Staten. Hij was lange tijd een bondgenoot van Erdogan. Samen maakten ze een einde aan de macht van het Turkse leger. 

Maar de laatste jaren groeide Gülen uit tot Erdogans grootste tegenstander. Toen Erdogan nog premier was, beschuldigde hij Gülen er geregeld van dat die zijn regering wilde ondermijnen. 

Persvrijheid

Zondag werden in Turkije al meer dan twintig journalisten opgepakt. Ze werkten bij media die zijn gelieerd aan de beweging van Gülen. Net als Gülen worden ze ervan verdacht dat ze lid zijn van een organisatie die de regering omver wil werpen. Een aantal van hen zit nog vast. De hoofdredacteur van de krant Zaman is inmiddels vrijgelaten.

De Europese Unie uitte vanwege de arrestaties felle kritiek op Turkije. "Ze zijn niet verenigbaar met de vrijheid van media", schreef buitenlandcoördinator Mogherini in een verklaring.

STER reclame