Oleg (l) en Aleksej Navalny EPA

Justitie in Moskou heeft tien jaar cel geëist tegen Kremlincriticus Aleksej Navalny. Hij heeft volgens de aanklagers bij twee bedrijven zo'n 400.000 euro verduisterd. Navalny's broer Oleg, die ook in het beklaagdenbankje staat, moet van de aanklagers acht jaar achter de tralies.

Aleksej Navalny zegt dat hij niets strafbaars heeft gedaan. Volgens hem speelt het Kremlin vuil spel en is hij het slachtoffer van een campagne tegen hem.

Navalny vanochtend bij de rechtbank

Wanneer de rechter uitspraak doet, is onbekend.

Eerdere straf

Aleksej Navalny is een openlijke tegenstander van president Poetin. Na de verkiezing van Poetin tot president in 2012 leidde hij in Moskou een aantal protestmarsen. 

Vorig jaar werd de politicus al veroordeeld tot vijf jaar cel wegens diefstal bij een houtbedrijf. Dat werd omgezet in een voorwaardelijke straf, waardoor Navalny op vrije voeten bleef. 

Drie maanden later werden Navalny en zijn broer aangeklaagd voor fraude en witwassen. Daarvoor deed hij nog mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Navalny haalde toen 27 procent van de stemmen, veel meer dan werd verwacht.

STER reclame