Premier Rutte en minister Schippers bij het debat in de Kamer
NOS Nieuws

Kabinet overleeft zware week

Het kabinet-Rutte II heeft een zware week overleefd. Gisteravond sloten VVD en PvdA een akkoord over de zorgwet. Er komt een nieuwe tekst, die opnieuw wordt voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer.

Het was niet zeker dat het kabinet de Kerst zou halen, nadat drie PvdA-senatoren dinsdag onverwachts tegen de zorgwet van minister Schippers stemden. Zij zeiden principiële bezwaren te hebben tegen onder meer de afschaffing van de vrije artsenkeuze.

Concessies

Na ruim twee dagen onderhandelen was er gisteravond dan toch een oplossing. Premier Rutte zei in een debat in de Tweede Kamer, dat tot diep in de nacht duurde, dat hij ervan overtuigd is dat het nieuwe wetsvoorstel het nu wel gaat redden.

De dissidente senatoren Duivesteijn, Linthorst en Ter Horst zeiden gistermiddag nog dat zij niet op voorhand willen garanderen dat zij dit keer voor zullen stemmen, maar volgens Rutte kan dat "in ons staatsrecht" ook niet.

Het nieuwe wetsvoorstel doet een aantal concessies aan de Eerste Kamerleden. Zo zouden alle patiënten de mogelijkheid krijgen om een second opinion aan te vragen en wordt de positie van verzekerden ten opzichte van verzekeraars versterkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl