Premier Rutte tijdens het debat over de zorgcrisis
NOS Nieuws

Rutte: er is geen sluiproute

Premier Rutte is op voorhand niet van plan om bij de aangepaste zorgwet het parlement via een soort sluiproute te omzeilen, zoals de oppositie vreest. Volgens hem wordt de wet eerst door de Tweede en de Eerste Kamer behandeld. "Geen sluiproutes", benadrukte Rutte aan het einde van het debat over het nieuwe akkoord.

Mocht de Eerste Kamer het wetsvoorstel weer wegstemmen, dan zal het kabinet eerst met de Kamer praten, zo zei Rutte in het debat. "Ik loop niet op die discussie vooruit." De premier is ervan overtuigd dat het nieuwe wetsvoorstel het nu wel gaat redden.

Doordrukken

Rutte reageerde op kritiek van oppositiepartijen. Die maken zich er zorgen over dat het kabinet de aangepaste zorgplannen wil doordrukken, ook als de Eerste Kamer er niet mee instemt.

De partijen zijn bang dat het kabinet de plannen doordrukt met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Dat is een kabinetsbeslissing die zonder de Eerste en Tweede Kamer kan worden genomen.

Eerder in het debat noemde PvdA-leider Samson zo'n AMvB een mogelijkheid, maar volgens Rutte is die dreiging er niet. "De bewoordingen laat ik aan de Kamer. Het enige wat wij gezegd hebben, is dat mocht het vastlopen, het kabinet weer in gesprek gaat met uw Kamer.”

VVD en PvdA sluiten akkoord over zorgwet

We hebben samen gezocht hoe we dit konden oplossen. Ik heb geen moment gedacht: ik ga met mijn portefeuille zwaaien.

Minister Schippers

Minister Schippers zei in het debat dat ze niet heeft overwogen om op te stappen. Ze is zeer te spreken over de samenwerking met coalitiepartij PvdA. "We hebben samen gezocht hoe we dit konden oplossen. Ik heb geen moment gedacht: ik ga met mijn portefeuille zwaaien", aldus Schippers.

Ze benadrukte dat het kabinet de uitvoering van de zorgplannen zeer serieus neemt, ook omdat er afspraken zijn gemaakt met zorgorganisaties, verzekeraars, patiëntenorganisaties en andere betrokkenen. “We hebben afspraken gemaakt en dan is het belangrijk om dat waar te maken”, aldus Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl