NOS Nieuws

Rutte: deze wet doet aan alle partijen recht

  • ANP
    Het kabinet is bereid om de zorgwet van minister Schippers aan te passen. De coalitie heeft drie dagen gezocht naar een oplossing.

Het kabinet is bereid om de rechten van verzekerden te versterken. Op deze manier hoopt het dat er een meerderheid komt in de Tweede en Eerste Kamer voor een aangepaste zorgwet. Dat blijkt uit de brief die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"De aangepaste wet doet recht aan alle betrokken partijen", zei premier Rutte in het Kamerdebat over de kwestie. Het debat is live te volgen op NPO Politiek en NPO 1.

Toegankelijk

Verzekeraars moeten cliënten met een goedkope naturapolis goed op de hoogte stellen van wat de polis inhoudt. Doen ze dat niet, dan komen die cliënten alsnog in aanmerking voor vergoedingen die mensen met een duurdere polis ontvangen.

Ook kan iedereen, ongeacht de polis, een second opinion aanvragen. Specifieke zorg in academische ziekenhuizen blijft toegankelijk "voor mensen die dat nodig hebben". De arts, en niet de verzekeraar, bepaalt dat.

Oppositie

De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, steunen dit plan niet, zo bleek na afloop van een overleg in het Torentje van premier Rutte. Ze steunden de eerste zorgwet van minister Schippers wel en daarom zag het ernaar uit dat de wet voldoende steun in de Eerste Kamer zou krijgen.

Drie PvdA-senatoren stemden dinsdag onverwacht tegen deze wet vanwege de beperking van de vrije artsenkeuze. De coalitie heeft daarna drie dagen koortsachtig overleg gevoerd om een oplossing te vinden voor het politieke probleem dat daarna ontstond. Volgens premier Rutte was de wil groot om eruit te komen ."Waar een wil is, is een weg. Ook in Den Haag".

Er is gepraat met de drie dissidente senatoren Ter Horst, Duivesteijn en Linthorst over de aanpassing die nu is bedacht, maar die willen vooraf geen garanties geven.

Uiteraard past het niet binnen de staatsrechtelijke verhoudingen om op voorhand garantie te krijgen voor succesvolle behandeling in beide Kamers.

Premier Rutte

Het kabinet snapt dat Kamerleden niet van tevoren al akkoord kunnen gaan. "Uiteraard past het niet binnen de staatsrechtelijke verhoudingen om op voorhand garantie te krijgen voor succesvolle behandeling in beide Kamers", staat in de brief.

Toch heeft het kabinet er vertrouwen in dat het aangepaste wetsvoorstel "succesvol" afgerond kan worden. Als de wet niet wordt aangenomen, "zal het kabinet in overleg treden met uw Kamer om te bezien op welke wijze toch uitvoering kan worden gegeven aan de Hoofdlijnen Akkoorden", zo staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl