NOS Nieuws

Kans op akkoord zorgwet neemt toe

Ontknoping zorgcrisis nadert

De kans dat de onderhandelingen over de zorgcrisis tot een akkoord leiden, lijkt toe te nemen. Naar verluidt zijn de partijen elkaar heel dicht genaderd. Nadat de top van de coalitie de hele dag al in allerlei verschillende samenstellingen had gepraat, werden later ook de leiders van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP bij het overleg betrokken.

Eerder was al duidelijk dat de regeringspartijen VVD en PvdA het in grote lijnen eens zijn over een aanpassing van de zorgwet van minister Schippers.

De hoofdpunten van de oorspronkelijke wet zouden overeind blijven, maar aan bepaalde wensen van de PvdA zou tegemoet worden gekomen in een bijlage. Op die manier zouden de zorgverzekeraars minder macht krijgen dan in het oorspronkelijke plan.

Geen garantie

De discussie spitste zich toe op de vraag of de VVD er genoegen mee neemt dat de drie dissidente PvdA-senatoren niet de garantie willen geven dat ze uiteindelijk voor de aangepaste wet stemmen. Dat vinden de drie op staatsrechtelijke gronden niet juist.

Vanwege de politieke ontwikkelingen is premier Rutte niet naar de Europese top in Brussel gegaan.

Debat

PvdA en VVD hebben in de Kamer een debat aangevraagd met premier Rutte. Volgens PvdA-Kamerlid Van Dam ligt het voor de hand dat er gedebatteerd wordt over de zorgcrisis voor het Kerstreces ingaat, maar wel op basis van een brief van de regering.

Vanmiddag vroeg ook de oppositie al een debat aan, maar dat werd tegengehouden door de coalitiepartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl