Spyker-topman Victor Muller vorig jaar tijdens de onthulling van de nieuwe Spyker B6 Venator in het Amerikaanse Carmel ANP MICHAEL FIALA

Sportwagenfabrikant Spyker is failliet verklaard.  Spyker had onlangs al uitstel van betaling gekregen en wachtte nog op een overbruggingskrediet, maar dat kwam te laat.

Spyker maakte in januari 2010 bekend het veel grotere Zweedse merk Saab over te nemen van General Motors. Saab en Spyker werden ondergebracht bij moederbedrijf Swedish Automobile. Het Zweedse avontuur was echter van korte duur, in december 2011 werd Saab failliet verklaard. 

Afgrond

In april 2012 besloten de aandeelhouders verder te gaan onder de naam Spyker N.V. en zich weer volledig te richten op de productie van sportwagens.

De automaker verdween vorig jaar weer van de beurs in Amsterdam en balanceerde het laatste jaar al vaker op de rand van de afgrond. Tot nu toe wist topman Victor Muller echter steeds een bankroet op het nippertje af te wenden.

Ambities

Muller liet in een reactie weten het bijltje er niet bij neer te gooien. ,,Geen van de ambities die wij hadden toen wij Spyker vijftien jaar geleden oprichtten, zijn door de gebeurtenissen van vandaag verdwenen'', zegt hij.

Spyker wil verder als fabrikant van elektrische auto's. Eerder deze maand kondigde Muller met het oog daarop al aan dat het bedrijf fuseert met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes.

Spyker is failliet

STER reclame