Thebe Huishoudelijke Zorg zit al jaren in financiële problemen ANP

Thuishulporganisatie Thebe uit Breda heeft bij de rechtbank faillissement aangevraagd. Het bedrijf draait al jaren met verlies en heeft een "aanzienlijk negatief eigen vermogen". Bovendien zien "de financiële vooruitzichten er nog slechter uit dan verwacht door de forse bezuinigingen van de overheid."

Bij Thebe Huishoudelijke Zorg werken meer dan 1900 mensen, van wie er 1300 een vast contract hebben. In een persbericht schrijft bestuursvoorzitter Karel Verweij: "We betreuren het zeer dat medewerkers, die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet, hun baan verliezen. En we vinden het ook bijzonder vervelend dat dit overlast met zich meebrengt voor cliënten."

Gevolgen voor cliënten

Thebe heeft de gemeenten waar de huishoudelijke hulpen werkzaam zijn, op de hoogte gebracht van de faillissementsaanvraag. Het personeel krijgt in december nog wel loon, maar daarna niet meer. Om de huishoudelijke zorg voor de cliënten te kunnen garanderen heeft de curator het personeel gevraagd in januari te blijven werken. Daardoor krijgen de gemeenten iets langer de tijd om een oplossing te vinden voor het wegvallen van Thebe Huishoudelijke Zorg.

Het bedrijf heeft het al lange tijd moeilijk. Thebe Huishoudelijke Zorg geeft vooral de overheid de schuld, omdat die 35 procent bezuinigt op huishoudelijke hulp. Ook de loonkosten rezen volgens de directie de pan uit. De afgelopen jaren stegen de cao-lonen harder dan de inkomsten.

Reddingspogingen

De afgelopen anderhalf jaar zijn allerlei scenario's bekeken om het bedrijf te redden. Afgelopen zomer ging een deel van het personeel nog akkoord met een nieuwe, slechter betaalde functie als huishulp. Ook is gekeken of het bedrijf kon worden overgenomen.

Thebe levert ook thuiszorg, kraamzorg en verpleeghuiszorg. Een faillissement van Thebe Huishoudelijke Zorg heeft geen gevolgen voor de andere onderdelen van het bedrijf. 

STER reclame