NOS Nieuws

PvdA'ers: geen garanties voor stemgedrag

Crisisoverleg in beslissende fase

De drie PvdA-senatoren die tegen de zorgwet hebben gestemd, weigeren de garantie te geven dat ze akkoord gaan met een aangepaste wet. De VVD zou dat wel van de PvdA'ers eisen.

De drie, Duivesteijn, Ter Horst en Linthorst, willen om staatsrechtelijke redenen pas hun eindoordeel geven als de nieuwe wet in stemming komt. Inhoudelijk gaan ze wel min of meer akkoord, maar ze benadrukken dat een Eerste Kamerlid pas in de laatste fase van het proces bepaalt hoe hij stemt.

Laatste zetje

"Inhoudelijk zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar het laatste zetje dat geëist wordt, dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet", zei Ter Horst tegen het ANP.

Minister Schippers zegt dat ze geen oordeel heeft over het standpunt van de drie PvdA-senatoren.

Schippers: PvdA-senatoren zijn niet mijn gesprekspartner

Dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet

PvdA-senator Ter Horst

De VVD denkt er nu over na of dit voor de partij voldoende is. Minister Schippers benadrukt dat de drie niet haar gesprekspartners zijn, maar dat ze met anderen praat. Ze doelt daarmee op PvdA-leider Samsom en vicepremier Asscher. Van hen wil ze de toezegging dat het goed komt.

"De drie zijn Kamerleden die lid zijn van de PvdA-fractie. Ze hebben een standpunt, dat ze kunnen hebben en daar heb ik geen oordeel over", aldus de minister. Premier Rutte wilde voorafgaand aan intern VVD-overleg niets zeggen. Volgens hem is het "in het belang van het proces" beter om geen mededelingen te doen.

Rutte is in verband met de ontwikkelingen niet naar de Europese top in Brussel gegaan.

Rutte wil niks zeggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl