De trein ontspoorde door een kapotte wissel
NOS Nieuws

ProRail erkent fouten ontsporing Hilversum

ProRail had kunnen en moeten weten dat de wissel die de ontsporing in januari bij Hilversum veroorzaakte, mankementen vertoonde. Volgens directeur Wim Knopperts zijn twee vergelijkbare ontsporingen in Engeland op een of andere manier niet bij ProRail doorgedrongen, terwijl dat wel had gemoeten.

Volgens Knopperts worden "incidenten in Europa gedeeld" tussen spoorbedrijven. "Dat gebeurt frequent, maar deze twee in Engeland hebben wij gemist en dat is niet goed." ProRail werkt nu aan het verbeteren van het delen van informatie tussen de Europese spoorbedrijven.

Onderdeel

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar de ontsporing en concludeert dat die werd veroorzaakt door slecht onderhoud en een fabricagefout. Volgens ProRail heeft de wissel wel regulier onderhoud gehad, maar daarbij is niet gezien dat een cruciaal onderdeel zo zwak was geworden dat het kapot kon gaan.

Toen duidelijk werd dat een onderdeel van de wissel zwak was, zijn alle 500 andere wissels van hetzelfde type gecontroleerd. Het onderdeel is daarbij vervangen. Spoorbeheerder ProRail heeft ook samen met de fabrikant van de wissel een extra veiligheidssysteem ontwikkeld dat de komende drie maanden in de wissels wordt gemonteerd.

Claim

Nu is gebleken dat niet alleen slecht onderhoud, maar ook een fabricagefout de ontsporing veroorzaakte, overweegt ProRail een claim. Op NPO Radio 1 zei Knopperts na een vraag over een eventuele claim: "U zult begrijpen dat de gesprekken (met de fabrikant, red.) ook hierover gaan".

De Onderzoeksraad zegt dat het onderhoud van het spoor vooral is gericht op het voorkomen van verstoringen en vertragingen. Dat kan er onbedoeld toe leiden dat "die ontwikkeling ten koste kan gaan van de spoorveiligheid". Knopperts zegt daarover: "Er wordt heel veel van ons verwacht op het gebied van veiligheid. En ondertussen moeten ook zoveel mogelijk treinen blijven rijden. Dat laat onverlet: veiligheid staat op de eerste plaats."

ProRail erkent fouten bij ontsporing Hilversum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl