EPA
NOS Nieuws

Rusland belangrijkste onderwerp EU-top

De leiders van de Europese Unie komen vanmiddag in Brussel bijeen voor een tweedaagse top onder leiding van de nieuwe EU-president Donald Tusk. Oekraïne, de relatie met Moskou en de sancties tegen Rusland zijn het belangrijkste onderwerp.

"Er komen waarschijnlijk wel nieuwe sancties aan, maar daar wordt vanavond geen beslissing over genomen", zegt correspondent Gwen ter Horst. De EU-leiders zullen verder bespreken of de economische pijn van de sancties in de EU wel eerlijk wordt verdeeld onder de lidstaten.

Miljardeninjectie

Ook wordt er besproken of de sancties het gewenste effect hebben. Volgens Ter Horst is de kans groot dat over die discussie niets naar buiten komt. "Simpelweg omdat het een politiek hypergevoelig onderwerp is en ze Poetin niet in hun kaarten willen laten kijken." In maart lopen de eerste sancties af. Die werden dit voorjaar ingesteld na de inlijving door Rusland van de Krim.

Een ander onderwerp op de top is de miljardeninjectie voor de Europese economie die is voorgesteld door voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Van Rompuy

De Poolse oud-premier Tusk wil de top anders organiseren dan zijn Belgische voorganger Herman Van Rompuy. Tusk wil geen top die tot diep in de nacht duurt. Volgens hem moeten de regeringsleiders alleen op hoofdlijnen debatteren.

En de Pool wil af van de lange slotconclusies, zegt Ter Horst. "Dat zijn nu heel lange, taaie teksten van wel 20, 30, 40 pagina's. Hoe meer onenigheid er is tijdens een vergadering, hoe langer die teksten worden. Het is natuurlijk een trucje om iedereen tevreden te stellen, maar Tusk wil dat doorprikken. Hij wil de slotconclusies scherper en eenduidiger formuleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl