Schrijver Chabot, winnaar Van Halen en presentator Freriks ANP

De 25e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is gewonnen door student Randy van Halen uit Dordrecht. Hij maakte zeven fouten. 

De tweedejaars student Cultuurwetenschappen in Rotterdam had zich niet speciaal voorbereid. "Anderhalve week geleden heb ik op de universiteit meegedaan aan het Groot Erasmus Dictee. Dat heb ik ook gewonnen. Maar verder heb ik vrij weinig aan voorbereiding gedaan."

Hij dankt zijn overwinning aan liefde voor spelling, maar ook aan goed onderwijs, denkt hij. Juryvoorzitter Dries van Agt reikte een pennenset, twee pennen met 18 karaats gouden punten, uit aan de winnaar. 

Prominenten

De Belgische schrijver Christophe Vekeman was de beste prominent met elf fouten. De tweede plek was voor hoofdredacteur Björn Soenens van het VRT Journaal (twaalf fouten). Derde, en beste bekende Nederlander, werd NOS-weerman Peter Kuipers Munneke met dertien fouten. 

Aan het dictee deden dit jaar onder anderen acteur Frank Lammers, presentatrice Sofie van den Enk, schrijver Ronald Giphart, zangeres Giovanca en staatssecretaris Fred Teeven mee. 

Het dictee, met als titel 'Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege' werd dit jaar geschreven door Bart Chabot. De schrijver nam aan alle eerdere edities van het dictee deel als BN'er. 

'Krankjorum'

Vorig jaar was er veel kritiek op het dictee van Kees van Kooten, die woorden als anastrofes, zeugmata en anakoloeten gebruikte. Critici noemden het dictee toen "verwarrend" en "krankjorum".

STER reclame