President Obama vindt dat het tijd is voor een nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. De VS heeft tientallen jaren geprobeerd Cuba tot veranderingen te dwingen door het land te isoleren, maar dat heeft niet gewerkt. Daarom wordt de verhouding genormaliseerd. 

Obama gaf een persconferentie om de nieuwe aanpak toe te lichten. “Vandaag breekt Amerika met het verleden om een betere toekomst te krijgen voor het Cubaanse volk, voor het Amerikaanse volk en voor de hele wereld." Hij eindigde zijn toespraak in het Spaans met een boodschap aan de Cubanen: "Todos somos Americanos" (We zijn allemaal Amerikanen). 

De Cubaanse president Raul Castro zei tijdens een gelijktijdige persconferentie in Havana dat hij blij is met het aanhalen van de banden. Er zullen verschillen blijven tussen de landen, maar daar zullen ze op een "beschaafde manier" mee omgaan, zei Castro.

'Diplomatieke banden VS en Cuba herstellen'

Ambassades 

Vanmiddag werd al bekend dat de twee landen na ruim vijftig jaar weer ambassades openen in elkaars hoofdstad. Ook worden de economische sancties versoepeld, wordt reizen makkelijker en laat Cuba 53 gevangenen vrij.

Er werd maandenlang over de veranderingen onderhandeld. Het grootste struikelblok voor de VS was de gevangenschap van hulpverlener Alan Gross in Cuba. Ook paus Franciscus deed een beroep op de presidenten. Gross werd vanmiddag vrijgelaten en is ook al in de VS gearriveerd. 

Samenwerken

De landen kunnen gaan samenwerken op onderwerpen waar ze gezamenlijke belangen hebben. Obama wees erop dat Cubaanse medici in Afrika ebola bestrijden. Daar kunnen ze met Amerikaanse artsen samenwerken, vindt Obama. 

Er blijven grote meningsverschillen tussen de landen. Maar daar kunnen ze vanaf nu makkelijker over praten. "Cuba moet economische hervormingen doorvoeren, en de mensenrechtensituatie verbeteren." Obama hoopt dat de veranderingen het Cubaanse volk ten goede komen.

Gevangenenruil 

Vanmiddag lieten beide landen gevangenen vrij. De VS liet drie Cubanen vrij die zestien jaar gevangen zaten wegens spionage.

Cuba liet Alan Gross terugkeren naar de VS. Bij zijn aankomst in de VS ontmoette Gross minister Kerry van Buitenlandse Zaken. Die heette hem welkom en zei dat hij blij is dat Gross weer terug is op Amerikaanse bodem. De ontmoeting was volgens het ministerie ongepland. De minister kwam rond dezelfde tijd op het vliegveld aan vanuit Europa.

Castro heeft ook een Cubaanse man vrijgelaten die voor de VS heeft gespioneerd. De man heeft bijna 20 jaar vastgezeten. Hij heeft volgens Obama belangrijk werk voor de VS gedaan. Hij hielp Cubaanse spionnen in Amerikaanse ministeries te ontmaskeren. 

STER reclame