De door Rusland aangestelde leider van de Krim, Sergej Aksjonov AFP

Nieuw EU-sancties om Krim in de maak

tijd van publicatie

De Europese Unie bereidt nieuwe sancties voor over een verder verbod op investeringen in de Krim. De maatregelen moeten de olie- en gaswinning in het gebied treffen, hebben drie EU-functionarissen in Brussel gezegd.

De verscherping van de sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim komt morgen en overmorgen aan de orde op de EU-topconferentie in Brussel. Ook zal vermoedelijk worden besloten tot een verbod voor Europeanen om bedrijven op de Krim op te kopen of daar geld in te steken.

Zorgen Europese Commissie

Tegelijkertijd liet een functionaris vandaag weten dat de Europese Commissie bezorgd is over de neergang van de Russische economie. We hebben er geen belang bij dat de Russische economie in de versukkeling raakt, zei de anonieme zegsman. De Russische munt is bezig met een vrije val. De economie in het land wordt zwaar getroffen door de halvering van de prijs voor ruwe olie en door de sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Crisis door eigen schuld

Ook de Verenigde Staten verscherpen de economische sancties tegen Rusland. President Obama zal op korte termijn zijn handtekening zetten onder nieuwe maatregelen wegens het volgens de Amerikanen agressieve Russische gedrag in Oekraïne. Het Congres stemde zaterdag in met de wetgeving.

Rusland kondigde toen direct al aan dat de nieuwe sancties niet onbeantwoord zullen blijven, maar het is nog onbekend waar het Kremlin aan denkt. De betrekkingen tussen de VS en Rusland zijn sinds de Koude Oorlog niet zo slecht geweest.

Volgens Obama's economische adviseur Jason Furman kampt Rusland met een economische crisis van eigen makelij. Hun internationale optreden, gecombineerd met de westerse sancties en de gedaalde olieprijs heeft de Russische economie in een crisis gestort, zegt Furman.

STER Reclame