Koran en Bijbel staan nu nog op de tafel van de voorzitter ANP

De Koran en de Bijbel verdwijnen uit de Tweede Kamer. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer besloten. 

De boeken moeten volgens een officiële lezing plaatsmaken voor een nieuw knoppenpaneel. 

Niet alleen de Bijbel en de Koran zullen verdwijnen, ook de andere naslagwerken waaronder woordenboeken gaan van tafel. De boeken zouden te veel ruimte innemen en worden gedigitaliseerd. Via een e-reader kunnen ze toch geraadpleegd worden indien nodig.

Vooral de PVV heeft bezwaar tegen de aanwezigheid van de Koran in het Nederlandse parlement. Een eerder voorstel van voorzitter Van Miltenburg om alle boeken te verwijderen behalve het Reglement van Orde werd verworpen.

Volgens de andere partijen leek het alsof de voorzitter daarmee tegemoet kwam aan de wens van de PVV. De SGP verzette zich er ook tegen, omdat die partij hechtte aan de aanwezigheid van de Bijbel in de Kamer.

Kleurloos ding 

De SGP noemt het verdwijnen van de Bijbel uit de Kamer "heel teleurstellend". Wat de SGP betreft neemt de Bijbel een bijzondere plaats in de Nederlandse geschiedenis in en zou het boek een "ereplaats" moeten hebben in de vergaderzaal van de Kamer. Een e-reader is wat een woordvoerder van de partij betreft "een kleurloos ding".  

De verklaring over een nieuw knoppenpaneel wordt betwijfeld. "Knoppen worden tegenwoordig steeds kleiner. Dat uitgerekend zo'n mooi boek voor dit alles moet verdwijnen. Heel jammer". 

STER reclame