Edward Snowden spreekt de Stadsschouwburg in Amsterdam toe
NOS Nieuws

Snowden: Nederland heeft niets geleerd

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Nederland heeft geen lessen getrokken uit de onthullingen over spionagepraktijken van overheden. Dat heeft klokkenluider Edward Snowden gezegd tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards in Amsterdam. Hij sprak via een videoverbinding.

Snowden is teleurgesteld dat de AIVD en de MIVD dezelfde weg willen volgen als de NSA in de Verenigde Staten. "Nederland maakt zijn wetten erger."

De Nederlandse inlichtingendiensten mogen nu niet zomaar gegevens onderscheppen die via kabels lopen (met uitzondering van telefoonlijnen), maar als het aan het kabinet ligt verandert dat, omdat een heel groot deel van het internet via grote netwerkkabels met elkaar is verbonden.

Decryptiebevel

Ook ging Snowden in op het zogenoemde decryptiebevel, waar minister Opstelten van Veiligheid & Justitie voorstander van is. Als het decryptiebevel er komt, kunnen onder meer terreurverdachten verplicht worden wachtwoorden af te staan aan de politie.

Snowden wijst erop dat iedereen wel eens wachtwoorden vergeet. "Je verandert je wachtwoord op vrijdag, maandag kom je terug op kantoor en dan ben je je nieuwe wachtwoord vergeten. Als dat met je iPhone gebeurt en er is een decryptiebevel van kracht, dan ga je naar de gevangenis, want de politie gelooft je niet."

Een ander probleem met het decryptiebevel is volgens Snowden dat er eigenlijk aan verdachten gevraagd wordt tegen zichzelf te getuigen.

Iedereen heeft als kind ervaren hoe een maatschappij zonder privacy voelt.

Edward Snowden

De Amerikaanse klokkenluider, die in Rusland woont, zegt vaak te horen dat mensen zich niet kunnen voorstellen hoe het is om te leven in een maatschappij zonder privacy. "Maar iedereen heeft die ervaring gehad als kind", zegt Snowden.

"Het is precies als met ouders. Zij bepalen wat je eet, wat je leest, met wie je omgaat en of je je wel aan de regels houdt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl