Nederlands voetbalelftal Sportploeg van het jaar 2014

Het Nederlands voetbalelftal is voor de vijfde keer in de geschiedenis uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Oranje kreeg bij het Sportgala de voorkeur boven de springruiters, de hockeysters en de schaatsmannen en -vrouwen.

Nederland maakte bij het WK voetbal in Brazilië grote indruk door de halve finales te halen, te meer omdat de ploeg van bondscoach Louis van Gaal, uitgeroepen tot beste coach, vooraf weinig kansen werden toebedeeld. Oranje won zelfs de strijd om de derde plaats van het gastland. In 2010, 1988, 1978 en 1974 werd het nationale voetbalelftal ook al gekozen tot sportploeg van het jaar.

"Het is een hele eer om deel uitgemaakt te hebben van dit team", zei aanvoerder Robin van Persie. "Het waren negen intense, maar mooie weken. Er was saamhorigheid en daarin heeft de technische staf een grote rol gespeeld. We waren samen sterk."

Oranje wint brons op het WK ANP

Wat zegt de vakjury?

"Vooraf dicht niemand Oranje veel kansen toe op het WK voetbal in Brazilië", luidt het oordeel van de vakjury. "Maar na de wonderschone kopgoal van Robin van Persie in de openingswedstrijd tegen Spanje gaat de Nederlandse equipe, bestaande uit een mix van ervaren en tamelijk onervaren spelers, geloven in eigen kunnen."

"Dat geloof wordt met elke wedstrijd sterker en resulteert in een dikverdiende bronzen medaille. Ook al is niet elke wedstrijd een lust voor het oog, van de passie en het doorzettingsvermogen van dit elftal genieten deze zomer miljoenen Nederlanders."    

Nominaties Sportploeg van het Jaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame