Verdeelde reacties op wegstemmen zorgwet

Eerder vandaag werd de zorgwet weggestemd in de Eerste Kamer ANP

Zorgverzekeraars Nederland is ronduit teleurgesteld dat de wet die de vrije artsenkeuze beperkt niet door Eerste Kamer is gekomen. Volgens de branchevereniging van zorgverzekeraars wordt hen hierdoor een "belangrijk instrument voor kwaliteit en doelmatigheid in de zorg onthouden".

Drie senatoren van de coalitie-partij PvdA stemden tegen de wet van minister Schippers. Daarmee werd de wet verworpen met 33 stemmen voor en 38 stemmen tegen. 

Zorgprofessionals

Bij veel andere organisaties zijn er juist tevreden geluiden. Edwin Brugman van VvAA, de ledenorganisatie voor zorgprofessionals, is blij met de uitkomst. "De macht in de zorg moet niet ongebreideld naar de verzekeraars. Patiënten kunnen goed zelf beoordelen welke arts ze moeten hebben."

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond noemt het verwerpen van de wet "een fantastische overwinning voor alle organisaties en consumenten die hebben laten horen dat zij het afschaffen van de vrije artsenkeuze een slechte zaak vinden". Ongeveer zeventig organisaties hadden in Den Haag een petitie aangeboden tegen de nieuwe wet.

Andere problemen

Patiëntenfederatie NPCF heeft met voorzichtige tevredenheid gereageerd op het wegstemmen van de beperking van de vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer.

NPCF kon zich vinden in de wetswijziging, waarbij patiënten vanaf 2016 hun ziekenhuis of medisch specialist niet zouden mogen kiezen. Daarbij moest volgens de NPCF wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

NPCF-directeur Wilna Wind is niet onverdeeld blij. "We zijn er niet rouwig om, maar we hebben nog geen reden om tevreden te zijn."  Volgens de patiëntenfederatie zijn er problemen in de zorg die om meer aandacht vragen, zoals het gebrek aan informatie bij consumenten over de verschillende zorgpolissen.

STER Reclame