Facebook is verbaasd door het onderzoek van het CBP
NOS Nieuws

Privacywaakhond wil uitstel nieuwe voorwaarden Facebook

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat onderzoek doen naar de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook, die op 1 januari ingaan. Het CBP wil dat Facebook de invoering van de nieuwe voorwaarden uitstelt zolang het onderzoek loopt.

Het CBP wil weten wat voor gevolgen het nieuwe privacybeleid heeft voor Nederlandse Facebook-gebruikers en op welke manier Facebook toestemming vraagt voor het gebruik van persoonsgegevens.

Facebook kondigde eind november de nieuwe voorwaarden aan, die begin komend jaar van kracht worden. Het CBP vindt die termijn te kort. Wie op 1 januari 2015 nog steeds Facebook gebruikt, heeft automatisch ingestemd met de nieuwe voorwaarden.

Ook onderzoek naar foto's

Het onderzoek richt zich op het complete privacybeleid van Facebook. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de nieuwe voorwaarden, waardoor Facebook bijvoorbeeld meer met locatiegegevens mag doen, maar ook naar de voorwaarden die Facebook al langer hanteert.

Dat betekent ook dat het College de bepaling onderzoekt waardoor Facebook foto’s in mag zetten voor commerciële doeleinden. De tekst daarover staat al zeker een jaar in het privacybeleid, al denken veel mensen dat die pas komend jaar ingaat.

Het onderzoek van het CBP is nog niet begonnen.

'Verbaasd en teleurgesteld'

De Nederlandse vestiging van Facebook reageert verbaasd en teleurgesteld. "We hebben onze voorwaarden aangepast om die duidelijker en compacter te maken", schrijft het bedrijf in een reactie. "We hebben het vertrouwen dat de aanpassingen voldoen aan de wetten die van toepassing zijn."

Facebook benadrukt dat zijn internationale hoofdkantoor in Ierland is gevestigd en dat het bedrijf regelmatig overleg heeft met de Ierse privacytoezichthouder.

Een woordvoerder van Facebook herhaalt dat de nieuwe voorwaarden op 1 januari 2015 ingaan. Het bedrijf lijkt dus niet in te gaan op het verzoek van het CBP om de invoering uit te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl