Voetbalsupporters betuigen bij de rechtbank in Istanbul steun aan de verdachten EPA

In Istanbul is het proces begonnen tegen 35 supporters van de harde kern van de voetbalclub Besiktas. Ze worden ervan beschuldigd dat ze tijdens de Gezi-protesten van vorig jaar de Turkse regering hebben geprobeerd omver te werpen. Ze riskeren een levenslange celstraf.

Vorig jaar zomer waren het Gezi-park en het Taksimplein in Istanbul het toneel van massale protesten tegen de regering. Ook veel hooligans van de Besiktas-fanclub Carsi waren prominent aanwezig bij de betogingen, die vaak uitliepen op geweld tussen demonstranten en de politie.

'Voetbalfans wordt poging tot staatsgreep ten laste gelegd'

Steun

De rechtszaak tegen de 35 Carsi-leden stuit op veel kritiek, zowel in Turkije als in het buitenland. Bij de rechtbank in Istanbul waren er vanochtend steunbetuigingen van honderden voetbalsupporters, ook van rivaliserende clubs. Ze zwaaiden met vlaggen en zongen liederen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemt het proces belachelijk. Er zou geen enkel bewijs zijn voor een staatsgreep. Volgens HRW bewijst de aanklacht dat president Erdogan justitie onder druk zet om het verzet tegen hem in de kiem te smoren.

Journalisten

Ook de EU had gisteren kritiek op Erdogan. Aanleiding waren de invallen van afgelopen weekend bij diverse media. Tientallen journalisten werden opgepakt. 

In een reactie zei de president dat de invallen een antwoord waren op "smerige praktijken" van zijn politieke vijanden.

STER reclame