Zodra de uil landt, gaat het paaltje rollen Vogelbescherming

De kerkuilenwerkgroep Nederland heeft samen met de Vogelbescherming speciale hectometerpaaltjes geplaatst langs een deel van de snelweg A7 bij Beetsterzwaag. Het gaat om een traject van 3 kilometer.

Kerkuilen landen vaak op de paaltjes om vanaf deze positie op muizen te jagen. Maar dan vliegen ze zo laag dat ze kunnen worden doodgereden. Jaarlijks sneuvelen zo enkele honderden, vooral jonge, kerkuilen. Omdat jonge kerkuilen minder ervaren zijn met vliegen, gaat het met hen vaker mis dan met de oudere exemplaren.

De anti-kerkuilenpaaltjes moeten dat voorkomen.

Rol

Op de hectometerpaaltjes is met toestemming van Rijkswaterstaat een rol gemonteerd die begint te draaien zodra de vogel op de paal landt. Omdat de beschermde vogels daardoor niet kunnen blijven zitten, vliegen ze weer weg. 

De bedoeling is dat ze dan landen op een 3 meter hoge stok die zo'n 4 meter achter de paaltjes is geplaatst. Als ze vanaf deze hoogte een muis aanvallen, vliegen ze over het verkeer heen, denken de vogelbeschermers.

Bermen zijn de snackbar voor roofvogels.

Marieke Dijksma van Vogelbescherming Nederland

De bermen langs de snelweg zijn volgens een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland een ideale voedselbron en zijn "de snackbar voor roofvogels".

Volgend jaar wordt gekeken of er door de paaltjes minder kerkuilen sneuvelen op het traject. Als dat zo is, wordt het experiment uitgebreid naar andere uilengebieden in Nederland.

Jaarlijks sneuvelen enkele honderden kerkuilen langs de snelweg Johan de Jong - kerkuilenwerkgroep

STER reclame