1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Veel kinderen gedood bij aanval Pakistaanse Taliban

 • AFP
  Gewond meisje wordt weggedragen
 • AFP
 • AFP
  Een gewonde jongen in een ziekenhuis van Peshawar
 • AFP
  Gewonde jongen in het ziekenhuis
 • EPA
 • EPA
  Pakistaanse militairen vangen gevluchte kinderen op
 • EPA
  Meisjes bidden voor de slachtoffers

Met een aanval op een school in Peshawar hebben de Taliban in Pakistan een van de grootste terreurdaden in ruim een jaar tijd gepleegd. Een groep van zeker zes strijders, maar mogelijk meer, viel de school aan. Er zitten zo'n 500 kinderen tussen de 6 en 16 jaar op de school, onder wie veel kinderen van militairen.

Bij de aanval kwamen volgens de Pakistaanse autoriteiten 135 mensen om het leven, van wie zeker 100 kinderen. Er zijn berichten die spreken van meer dan 145 doden, van wie bijna 140 kinderen.

Volgens NOS-correspondent Joeri Boom was het de bedoeling om met name de oudste kinderen van de school te doden.

De aanslag werd gepleegd door de Pakistaanse tak van de Taliban, TTP. In een verklaring zegt de terreurgroep dat de aanval een reactie is op acties van het Pakistaanse leger tegen de Taliban. Daarbij zouden ook kinderen zijn omgekomen.

Bevrijding

Het Pakistaanse leger omsingelde de school kort na de aanval. Daarna werden veel explosies en geweervuur gehoord. De terroristen verschansten zich in het gebouw en hielden waarschijnlijk ook een aantal leerlingen in gijzeling.

Bij gevechten in de school werden zeker vijf Taliban-strijders gedood. Er vielen ook veel doden toen hun bomvesten ontploften, meldt de BBC op basis van getuigen.

Boobytraps

Militairen zijn nog bezig de school te doorzoeken, op zoek naar bommen en terroristen. Ze hebben daarbij een zesde Talibanstrijder gedood.

Op verschillende plaatsen in het gebouw zijn boobytraps geplaatst door de strijders. Deze explosieven zorgen voor ernstige hinder bij het doorzoeken van de school.

'Strijd gaat door'

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif zei tegen journalisten in Peshawar dat de aanslag een gevolg is van het de strijd van het leger tegen de terroristen. Hij verklaarde dat de oorlog doorgaat tot het land is gezuiverd van terrorisme.

Zulke aanvallen zijn volgens Sharif te verwachten. Het land moet de moed niet verliezen, zei hij verder.

In Pakistan is een periode van drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl