EPA
NOS Nieuws

Onduidelijk wie gijzelaars Sydney doodschoot

Het is nog onduidelijk hoe de twee gijzelaars gisteren in Sydney om het leven zijn gekomen. De politie wil niet vooruitlopen op een onderzoek naar het incident. Daardoor is het niet duidelijk of de twee zijn gedood door de gijzelnemer of de politie.

Tijdens een persconferentie wilde een woordvoerder alleen zeggen dat het café werd bestormd omdat de politie schoten hoorde. "We hebben toen het noodplan geactiveerd."

Heldendaad?

De woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag waarom er in het café werd geschoten. Volgens Australische media zou de bedrijfsleider van het café hebben geprobeerd de gijzelnemer te ontwapenen. De politie kan dat nog niet bevestigen. De 34-jarige bedrijfsleider overleefde de schietpartij niet.

Eerder op de dag had onoplettendheid van de gijzelnemer geleid tot het ontsnappen van een handjevol gijzelaars. Toen hij met zijn rug naar de gijzelaars stond, wisten ze te ontkomen.

Het andere slachtoffer dat om het leven kwam, is een 38-jarige advocaat en moeder van drie kinderen. In de Australische pers gaan verhalen dat ze werd gedood toen ze bij de ontknoping van de gijzeling een zwangere collega beschermde.

De 50-jarige dader is ook om het leven gekomen. Een agent werd tijdens de bestorming met hagel in zijn gezicht geschoten, maar heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Persconferentie premier Abbott (Australie)

Niet op terreurlijst

Volgens de Australische premier Abbott stond de dader, Man Haron Monis, niet op een terreurlijst. Wel is hij een aantal keren in aanraking geweest met justitie. Hij werd onder meer verdacht van aanranding en medeplichtigheid bij de moord op zijn ex-vrouw.

"Dit was een bijzonder gestoord individu", oordeelde Abbott.

Een oud-advocaat van Monis denkt dat het hier niet om een weloverwogen terreuractie gaat, maar om "een verwarde man die een vreselijke misdaad beging". "Als hij geen moslim was geweest, maar een blanke, een Duitser, een Italiaan of een Pool, dan zouden we het niet hebben gehad over terreur en jihad", zei zijn voormalige advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl