Marianne Vos en Epke Zonderland op het Sportgala 2013 ANP

Wie treden er in de voetsporen van Epke Zonderland, Marianne Vos en het koppel Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen? Zij werden eind 2013 op het jaarlijkse NOS | NOC*NSF Sportgala onderscheiden voor hun prestaties van dat jaar. Vanavond wordt het sportjaar 2014 op de korrel genomen.

En dat was er voor Nederland eentje om van te smullen, met de ene na de andere wereldtitel, een Nederlands elftal dat tot de laatste vier reikte op het WK voetbal en natuurlijk de 'gold rush' bij de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Het zal in de Amsterdamse RAI moeilijk worden te bepalen welke Nederlandse sporters zich het meest hebben onderscheiden. De term 'appels met peren vergelijken' zal ongetwijfeld vallen. Toch zullen er vanavond weer een paar Jaap Eden-beeldjes van de hand gaan.

Sportman van het Jaar

Bij de mannen nomineerde de vakjury maar liefst zeven sporters. Onder hen ook turner Epke Zonderland, die de afgelopen vijf jaar maar liefst vier keer met de hoofdprijs aan de haal ging, waaronder de afgelopen drie edities.

De Europees en wereldkampioen op rekstok moet opboksen tegen springruiter Jeroen Dubbeldam, die in september twee wereldtitels veroverde, en de olympisch schaatskampioenen Jorrit Bergsma, Stefan Groothuis, Sven Kramer en Michel Mulder. De laatste voegde daar nog WK-goud op de sprint en het inline-skaten aan toe.

Het septet wordt gecompleteerd door voetballer Arjen Robben, de absolute uitblinker bij Oranje tijdens het WK en zeker in de ogen van de Nederlandse fan de beste speler van het toernooi.

Nominaties sportgala 2014: mannen

Sportvrouw van het Jaar

Bij vrouwen gaat de strijd tussen twee hardloopsters en twee schaatssters, al lijken Dafne Schippers en Ireen Wüst de voornaamste kandidaten. Schippers werd op superieure wijze Europees kampioene op de 100 en 200 meter en Ireen Wüst verliet Sotsji met twee gouden en drie zilveren medailles. Wüst werd daarnaast gekroond tot beste allroundster van de wereld.

Shorttrackspecialiste Jorien ter Mors, die opzien baarde met dubbel olympisch goud op de langebaan, en atlete Sifan Hassan, Europees kampioene op de 1.500 meter, zijn de andere kanshebbers. 

Nominaties sportgala 2014: vrouwen

Sportploeg van het Jaar

Het Nederlands voetbalelftal werd vier keer uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar (1974, 1978, 1988 en 2010), maar of het tot een vijfde titel komt, is zeer de vraag. Weliswaar maakte Oranje met de derde plaats bij het WK in Brazilië grote indruk, maar ze reikten niet tot de allerhoogste trede. Dat deden wel de springruiters en de hockeysters - twee teams die wereldkampioen werden - en het vrouwen- en mannenteam die zich naar olympisch goud schaatsten op de ploegenachtervolging.

Nominaties sportgala 2014: ploegen

Coach van het Jaar

Voor het predicaat Coach van het Jaar komen in aanmerking de bondscoaches Bart Bennema (atletiek), Max Caldas (vrouwenhockey), Rob Ehrens (springruiters), Louis van Gaal (voetbal) en de schaatstrainers Gerard Kemkers en Jac Orie.

Kanshebbers op de titel Talent van het Jaar zijn de succesvolle Formule 3-coureur Max Verstappen, die komend jaar zijn geluk gaat beproeven in de Formule 1, mountainbiker Michiel van der Heijden en skiffeuse Ilse Paulis, die beiden wereldkampioen bij de junioren werden.

Voor de titel Gehandicapte Sporter van het Jaar zijn vier vrouwen genomineerd: olympisch snowboardcrosskampioene Bibian Mentel, mondiaal dressuurkampioene Rixt van der Horst, de met twee gouden WK-plakken omhangen wielrenster Alyda Norbruis en rolstoelbasketbalster Inge Huitzing, die met Oranje WK-brons won en tot beste speelster van het toernooi uitgeroepen werd.

STER reclame