Afval in de Guanabara-baai in Rio de Janeiro EPA

In de wateren van Rio de Janeiro waar in 2016 de olympische zeilers strijden om een medaille, hebben onderzoekers een 'superbacterie' aangetroffen. Volgens de wetenschappers is de bacterie resistent voor antibiotica.

Normaal gesproken is die bacterie voornamelijk te vinden in ziekenhuisafval. Mensen kunnen er infecties aan het maag-darmkanaal, longinfecties of urineweginfecties door krijgen. In monsters genomen op drie plekken in de rivier Rio Carioca is de 'superbacterie' gevonden. Die rivier mondt uit in de Guanabara-baai waar de zeilwedstrijden worden gehouden.

Volgens de onderzoekers moeten mensen die ziek worden door deze bacterie waarschijnlijk worden opgenomen in het ziekenhuis.

Belofte

Een aantal olympische zeilers nam al eerder een kijkje in Rio de Janeiro. Ze concludeerden toen dat het water er verschrikkelijk vies is. De organisatoren van de Spelen hadden toegezegd dat het water in de baai zou worden schoongemaakt, maar het is nu al duidelijk dat ze die belofte niet kunnen waarmaken.

De NOC*NSF zegt in een reactie dat er doorlopend wordt gecontroleerd. "IOC en Braziliaanse autoriteiten zijn de partijen die voor de veiligheid zorgen en instaan."

'Ik heb tussen dode koeien gezwommen'

STER reclame