US Air Force - Flickr / Creative Commons by-nc

De eerste JSF-toestellen komen in 2019 naar Nederland. Het kabinet heeft vanavond de details over de aankoop bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). Vanaf 2019 koopt Nederland elk jaar acht toestellen. Het aantal toestellen loopt in de jaren daarna op tot 37. 

De eerste toestellen zullen worden gestationeerd op de vliegbasis in Leeuwarden. Later komen er ook toestellen in Volkel. 

Veel van die jachtvliegtuigen zijn nodig om te trainen en het Nederlandse luchtruim te bewaken. Voor militaire missies in het buitenland zijn daarom maar vier toestellen inzetbaar, zegt het kabinet. 

Geluidsoverlast 

De totale aanschafkosten zijn 4,6 miljard euro. De exploitatie, het in de lucht houden van de toestellen,  gaat maximaal 285 miljoen euro per jaar kosten.  

Het kabinet schrijft dat de geluidsoverlast van de JSF's aanvaardbaar is. Dat was voor regeringspartij PvdA een belangrijk punt. Die geluidsoverlast wordt beperkt door toestellen die op Volkel komen elders nachtvluchten te laten maken. Voor Volkel gaat een nieuwe geluidszone gelden die minder geluid toelaat.

Compensatie

De Nederlandse industrie zegt nu voor meer dan 1 miljard aan orders te hebben gekregen voor het meebouwen aan de JSF. Het kabinet rekent erop dat het bedrag aan orders voor het Nederlandse bedrijfsleven zal oplopen tot negen miljard euro.  

De regeringscoalitie was al eerder akkoord gegaan met de aanschaf van de nieuwe vliegtuigen voor de Koninklijke Luchtmacht, maar de PvdA had het er wel moeilijk mee. Volgens het kabinet is nu met deze brief aan de bezwaren van de partij tegemoetgekomen. 

De JSF wordt de opvolger van de F-16, waarvan de eerste toestellen eind jaren zeventig werden gekocht. 

STER reclame