ANP
NOS Voetbal

Een congres van vele visies en 'overleven' als kernwoord

De Nederlandse mentaliteit, de wil om te winnen en 'overleven' in plaats van mooi spelen. Dat zijn enkele thema's die vandaag aan bod kwamen op het KNVB-congres over de toekomst van het betaalde voetbal.

"We willen altijd goed voetballen. Maar tegenwoordig is overleven ook belangrijk als je wedstrijden speelt", zei bondscoach Guus Hiddink na afloop van het eerste deel van het congres. "Dat heeft ook met opleiding te maken. We moeten kijken wat we daaraan kunnen doen. Er is iets weggevallen wat er vroeger met straatvoetbal van nature in werd gebracht bij spelers."

Het eerste deel van het congres ging over de ervaringen van Nederlandse trainers in het buitenland. Daar deed ook Johan Cruijff zijn verhaal. "Ik heb gezegd wat ik ervan denk. Wat ze ermee gaan doen weet ik niet. Ik heb verteld dat ze goed moeten luisteren naar wat ik zeg, maar dat ze vooral ook zelf moeten nadenken en een eigen mening moeten vormen. Je moet niet alleen achter de mening van één iemand (in dit geval Cruijff, red.) aanlopen."

'Niet achter de mening van één iemand aanlopen'

Cruijff wees onder meer op het gebrek aan handelingssnelheid bij de verdedigers van tegenwoordig. "Verdedigen is een verzamelwoord. Vroeger was 90 procent van de verdedigers eerst rechts- of linksbuiten. Als buitenspeler heb je veel meer technische bagage nodig en moet je handelingssnelheid hoog zijn. Dat hebben de verdedigers tegenwoordig niet en dat is dus een tekortkoming."

"Als trainer bij Barcelona speelde ik met Ferrer en Sergi als backs. Die jongens waren 1 meter 50, maar wel hartstikke snel. Ook Guardiola stond achterin. Dan beweerden ze dat we niet konden verdedigen, maar we kregen nooit een goal tegen. Verdedigen begint bij de spits, het hele elftal heeft ermee te maken", aldus Cruijff.

Niet alleen Bergkamp, maar ook Stam

Bondscoach Hiddink was wel te spreken over de bijdrage van Cruijff. "Zijn invalshoek is altijd goed. Hij spreekt vrijuit en recht uit zijn hart. Dat is altijd goed", aldus Hiddink, die vindt dat er in de jeugd beter naar voetballers met verdedigende kwaliteiten moet worden gekeken.

"We willen tegenwoordig een Bergkamp zien, maar we moeten ook weer een Jaap Stam zien. Maar Stam heeft bijvoorbeeld nooit in vertegenwoordigende jeugdelftallen gespeeld. We moeten goed uitkijken dat we niet te snel selecteren in de jeugd."

'Overleven is ook belangrijk'

Volgens assistent-bondscoach Danny Blind was 'winnen' het belangrijkste aspect van de discussie in Utrecht. "Hebben wij wel genoeg mentaliteit? Wij hebben niet de 'kampfgeist' van de Duitsers, de spirit van de Engelsen en de furie van de Spanjaarden. Maar we hebben wel een eigen identiteit. Wij zijn ontdekkers en uitvinders. Dat moet ook zo blijven. Maar de wil om te winnen moeten we daaraan toevoegen."

"Het belangrijkste is dat het uit de spelers zelf moet komen. En anders moet je dat proberen op te wekken. We zien het aan de jongens die nu in het buitenland spelen, zoals Stefan de Vrij en ook mijn zoon. Zij lopen tegen bepaalde dingen op", aldus Blind.

"Als De Vrij tegen die Italianen zegt dat we in Nederland ontevreden zijn als we wel hebben gewonnen, maar het zag er niet uit, dan wordt hij uitgelachen. Je moet een mix zien te vinden in wat we al zijn en wat we nog missen. Wij moeten iets meer winnaar willen zijn", aldus Blind.

'We zijn ontdekkers en uitvinders'

Zowel Cruijff, Hiddink als Blind vertrok na het eerste deel van het congres in Utrecht. In de tweede helft spraken onder anderen Clarence Seedorf, Mark van Bommel, Jaap Stam en Giovanni van Bronckhorst over het verschil in opleiding tussen de eredivisie en buitenlandse competities.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl