Een Koerdische strijder in Irak
NOS Nieuws

Trainingsmissie Irak voorzichtig van start

Nederlandse militairen zijn voorlopig nog niet daadwerkelijk bezig met het trainen van Iraakse en Koerdische strijders in Irak. De zogenoemde trainingsmissie wordt gefaseerd uitgevoerd, schrijven de ministers Koenders en Hennis aan de Tweede Kamer.

Op dit moment zijn er nog maar enkele Nederlandse officieren in Irak voor verkenning en voor voorbereiding van de missie. Het is de bedoeling dat op korte termijn tien tot twintig Nederlanders afreizen, maar ook zij hebben alleen de opdracht de lokale situatie te verkennen.

Voldoende strijders

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 130 Nederlandse militairen meedoen aan de anti-IS-missie. In Erbil in Noord-Irak gaan ze Koerdische Peshmerga trainen en in Bagdad militairen van het Iraakse regeringsleger.

Voordat de trainingen daadwerkelijk beginnen, moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten er goede trainingslocaties zijn en voldoende strijders zijn om te trainen. Ook moeten de Nederlanders veilig kunnen werken en goede huisvesting hebben.

Burgerkleding

De ministers beklemtonen nog een keer dat de Nederlanders alleen trainingen zullen verzorgen, ze zullen buiten de trainingslocaties niet aan gevechten deelnemen. Als ze de poort uitgaan, zullen ze op verzoek van de Iraakse autoriteiten burgerkleding dragen. Dat is veiliger.

Behalve met trainers doet Nederland ook met F-16's mee aan de strijd tegen IS. De totale kosten van de Nederlandse bijdrage werden voor dit jaar geschat op 30 miljoen euro. Omdat de trainingsmissie vertraagd is, houdt het kabinet nu 11,5 miljoen euro over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl