AFP

De gijzeling in Sydney is inmiddels ruim dertien uur aan de gang, maar de laatste uren lijkt er geen ontwikkeling te zijn. Om 06.00 en 07.00 uur Nederlandse tijd kwamen in totaal vijf mensen naar buiten, maar sindsdien niet meer. Inmiddels is het donker in Sydney. De lichten in het café zijn uitgedaan.

Diverse Australische media melden te weten wie de gijzelnemer is en wat zijn motieven zijn, maar ze hebben in overleg met de politie besloten dat niet te publiceren. Meerdere media hebben ook de eisen van de gijzelnemer ontvangen, maar besloten die niet bekend te maken.

Het Australische televisiestation Channel Ten publiceerde de eisen van de gijzelnemer in eerste instantie wel. Hij wil dat er een vlag van Islamitische Staat afgeleverd wordt bij het Lindt-café in het zakendistrict van Sydney waar de gijzeling zich afspeelt. Ook eist hij een gesprek met premier Abbott. Volgens de gijzelaars zijn er vier bommen: twee in het café en twee elders in het zakendistrict.

Een uur later verwijderde Channel Ten de tweets weer. Er was veel kritiek gekomen op het openbaar maken van de eisen. Een van de presentatoren van Channel Ten, Hugh Riminton, zegt op Twitter dat de politie de zender heeft gevraagd de tweets te verwijderen.

De politie wil niet bevestigen dat het de eisen zijn die aan hen zijn gesteld in de onderhandelingen met de gijzelnemer. "We houden alle communicatie in de gaten die vanuit het café komt, ook via Facebook en Twitter. Vanwege de onderhandelingstactiek kunnen we niet bekendmaken wat de eisen zijn." De politie kan ook de berichten over bommen niet bevestigen.

'Gijzelaars mogen niet met de media praten'

In een persconferentie zei de politie dat als media worden benaderd door gijzelaars, ze doorverwezen moeten worden naar de politie. "Ze moeten praten met de onderhandelaars, de onderhandelaars zijn degenen die kunnen helpen en de situatie kunnen oplossen."  

In het café van het Zwitserse chocolademerk Lindt op Martins Place wordt een onbekend aantal mensen sinds 23.45 uur vastgehouden. Het was toen 09.45 uur 's ochtends in Sydney. 

Drie gijzelaars kwamen rond 06.00 uur Nederlandse tijd naar buiten gerend, zij zijn ontsnapt. Een uur later kwamen nog twee vrouwen in het uniform van het café naar buiten. Het is niet duidelijk of zij zijn ontsnapt of vrijgelaten. 

Een gijzelaar doet het licht uit in het café AFP

STER reclame