NOS Nieuws

Vijf gijzelaars uit café Sydney

 • AFP
  Het zakencentrum ziet blauw van de politie
 • AFP
  Een gijzelaar ontsnapt uit een café in het Australische Sydney
 • AFP
  Honderden agenten zijn opgeroepen vanwege de gijzeling
 • Channel 7
  Gijzelaars staan tegen het raam met een Arabische vlag in hun handen
 • EPA
  Kantoren in de buurt van het café worden ontruimd
 • AFP
  Gewapende agenten buiten het café in Sydney

In het centrum van Sydney is al urenlang een gijzeling gaande in een café. Drie gijzelaars zijn na bijna zes uur via een nooduitgang naar buiten gerend, waar zwaarbewapende agenten hen opwachtten.

Een uur later kwamen nog twee vrouwen in bedrijfskleding via een andere deur naar buiten rennen. Het is niet duidelijk of zij zijn ontsnapt of vrijgelaten. De politie kan niet zeggen hoeveel mensen worden vastgehouden, wel is duidelijk dat het er niet meer dan dertig zijn.

Islamitische getuigenis

Voor een raam van het café van het chocolademerk Lindt is een zwarte vlag te zien met de tekst "Er is geen god dan alleen Allah en Mohammed is zijn profeet". Dat is een belangrijke islamitische getuigenis, de sjahada. Gijzelaars stonden met de handen omhoog tegen het raam aangedrukt. Na een paar uur werden van de eerste verdieping boven het café mensen geëvacueerd. Dat gebeurde via een ladder bij een raam.

Gijzeling gaande in café Sydney

Een groot gebied om het café is afgezet. Dat is het zakendistrict van de stad. Alle grote banken zijn er gevestigd, net als een aantal toonaangevende winkels. Het trein- en busverkeer ligt stil en het bekende Opera House is ontruimd. De voorstellingen die daar vanavond te zien zouden zijn gaan niet door.

Motief onbekend

De politie gaat ervan uit dat ze door één gewapende persoon gegijzeld worden. Onderhandelaars hebben contact met de man, maar willen nog niet speculeren over zijn motieven. De politiechef kan nog niet zeggen of er sprake is van een terroristische daad.

Een aantal gijzelaars heeft contact weten op te nemen met de media. Een lokale radiopresentator kreeg een gijzelaar aan de lijn, maar die is niet live op de radio geweest. Ook een televisiezender heeft contact gehad met gijzelaars. Alle contacten zijn doorgespeeld aan de politie.

Een van de zenders, Channel Ten, heeft naar buiten gebracht wat de gijzelaars zeiden. Ze gaven een boodschap door van de gijzelnemer. Hij heeft twee eisen: de vlag van terreurbeweging IS moet bij het café afgeleverd worden en hij wil met premier Abbott spreken. De politie kan de eisen niet bevestigen.

Het is een zeer verontrustend incident

Premier Tony Abbott

Australië is actief in Irak en heeft aanvallen uitgevoerd op doelen van IS. De veiligheidsdiensten hebben het hoogste niveau van terreurdreiging ingesteld. Eerder dit jaar werden bij grootscheepse invallen in Sydney tientallen moslims gearresteerd. Destijds werd gemeld dat sympathisanten van IS van plan waren onthoofdingen in Australië te organiseren. Martin Place, waar het café ligt, werd genoemd als een van de plekken om burgers te ontvoeren.

'Australië is een vreedzame samenleving. Niets zal dat veranderen.'

Premier Abbott zegt dat "het overduidelijk een zeer verontrustend incident is". Hij zei in een televisietoespraak dat het motief van de dader nog niet duidelijk is. Mogelijk is dat politiek, maar dat is niet zeker. Daaraan voegde hij toe dat Australiërs gewoon door moeten gaan met hun bezigheden. "Het punt van politiek gemotiveerd geweld is mensen ervan te weerhouden zichzelf te zijn. Australië is een vredige, open en genereuze samenleving, niets moet dat veranderen."

Verder gaf Abbott weinig details over het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl