Denemarken claimt hele Noordpoolgebied

Onder het ijs van de Noordpool zitten veel grondstoffen AFP

Denemarken maakt aanspraak op het volledige Noordpoolgebied. Het land gaat vanmiddag een claim indienen bij een speciaal panel van de VN dat zich buigt over de vraag wie de zeggenschap over de Noordpool krijgt.

Twee jaar geleden trokken Deense wetenschappers naar het gebied om te onderzoeken of Groenland, dat Deens is, een geheel vormt met de Noordpool. Ze hebben er allerlei metingen verricht en zijn tot de ontdekking gekomen dat er een bergketen bestaat op de bodem van de Arctische Zee die Groenland met de Noordpool verbindt.

Grondstoffen

Die verbinding is van belang omdat er veel grondstoffen onder het poolijs te winnen zijn. Het gaat volgens Deense media om 895.000 vierkante kilometer zeebodem, meer dan twintig keer de grootte van Denemarken. Maar ook Rusland en Canada maken aanspraak op het gebied. Rusland plantte bijvoorbeeld al in 2007 een titanium-vlag op de zeebodem van de Noordpool. De twee concurrenten van Denemarken hebben nog geen claim ingediend bij de VN.

Volgens Deense media gaat het VN-panel alle wetenschappelijke resultaten bekijken en volgt er daarna een advies. Het kan jaren duren voor er een beslissing valt.

GP Arctic Watch
@GParctic
Denmark claims gigantic piece of the #Arctic, incl. North Pole. http://t.co/CNz2oHKibn (dansk) via @politiken
4 jaar geleden

STER Reclame