Turkse journalisten opgepakt

De hoofdredacteur van Zaman, de grootste krant van Turkije, is opgepakt, nadat hij zich had overgegeven aan agenten die naar hem op zoek waren. 

Anti-terreur-agenten waren vanmorgen naar de redactie van Zaman gekomen om hoofdredacteur Ekrem Dumanli en enkele van zijn medewerkers op te pakken. Zij doorzochten het gebouw, maar zijn medewerkers voorkwamen dat hij werd gearresteerd.

Rond 14.00 uur plaatselijke tijd kwamen de agenten terug. Dumanli kwam toen naar buiten en werd door agenten in burger weggeleid. 

Meer arrestaties

Behalve Dumanli zijn vandaag nog eens 23 verdachten opgepakt, meest journalisten. Zij werken voor media die gelieerd zouden zijn aan de in de VS levende Turkse geestelijke Fethullah Gülen, een tegenstander van president Erdogan.

Ook de hoofdredacteur van het tv-kanaal Samanyolu en enkele van zijn medewerkers zijn opgepakt. 

Volgens het Turkse persbureau DHA zijn in totaal 32 arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachten zouden lid zijn van een organisatie die een staatsgreep wil plegen.

Complot

President Erdogan denkt dat Fethullah Gülen de drijvende kracht is achter een anti-corruptie-operatie van politie en justitie in december vorig jaar. Die was tegen tientallen mensen uit de omgeving van Erdogan gericht.

Erdogan beschuldigt Gülen en tientallen rechters, politie-agenten en journalisten van het beramen van een complot, bedoeld om hem ten val te brengen. 

'Arrestatie journalisten schop tegen schenen democratie'

STER reclame