Tomas Necid (rechts) in duel met Frank van der Struijk

PEC stijgt naar derde plaats

Willem II en PEC Zwolle staan bekend om hun frisse, aanvallende spel, maar in Tilburg was daar zaterdag weinig van te zien. Dankzij een rake kopbal van Tomás Necid in de tweede helft ging de ploeg van Ron Jans toch met drie punten terug naar Zwolle 0-1. Daardoor klimt PEC naar de derde plaats in de eredivisie.

De thuisploeg had voor rust het meeste balbezit, maar tot meer dan twee schoten van Samuel Armenteros - de eerste met de voet gestopt door doelman Warner Hahn, de tweede naast het doel - leidde dat niet. Het enige wapenfeit van Zwolse kant was een kopbal naast het doel van Necid.

PEC na rust beter

In de tweede helft liet PEC zich wat meer zien. Zo schoten Necid en Mustafa Saymak in de handen van Kostas Lamprou en belandde een inzet van Ryan Thomas naast het doel. Een kwartier voor tijd brak Necid toch de ban. De begeerde spits uit Tsjechië kopte raak uit een fraaie voorzet van de 18-jarige debutant Max de Boom.

Pas na die treffer meldde ook Willem II zich weer aan het front. Hahn moest een kopbal van Robbie Haemhouts onschadelijk maken, Frank van der Struijk schoot in het zijnet en Mitchell Dijks kopte naast. De op basis van de eerste helft verdiende gelijkmaker viel echter niet.

Droomdebuut dankzij papa Lukoki

"Ik ben Max de Boom, ik kom uit de A1, ik heb pas twee trainingen meegedaan. Maar vandaag mocht ik opeens meedoen." Het debuut van de 18-jarige aanvaller was opvallend, de interviews na afloop ontwapenend.

De man van de beslissende assist zou zaterdag eigenlijk meetrainen met de beloften. Op weg naar die training werd hij gebeld en gesommeerd om rechtsomkeert te maken. De Boom ging met het eerste van PEC Zwolle mee naar Tilburg voor de eredivisiewedstrijd tegen Willem II.

De aanvaller uit de A1 kwam pas halverwege het veld in en werd een paar minuten voor tijd ook weer naar de kant gehaald door trainer Ron Jans. De Boom had daar begrip voor. "Dat was strategisch, verdedigen is ook niet mijn beste kant".

De late oproep voor het eerste heeft De Boom overigens te danken aan Jody Lukoki. "Hij belde me vannacht om 3.15 uur uit bed dat hij bij de geboorte van zijn kind wilde zijn. Dat begrijp ik", aldus Jans.