Mars tegen politiegeweld

Duizenden Amerikanen hebben zich deze ochtend verzameld in Washington DC om te protesteren tegen buitensporig politiegeweld en de mishandeling van zwarte burgers. 

Het zijn niet alleen Amerikanen die op de barricaden staan. Ook Nederlanders als René Heusden demonstreren mee. Samen met zijn kinderen Sarah en Maya gingen ze al vroeg naar de Amerikaanse hoofdstad. 

Voor zijn gezin is het belangrijk om erbij te zijn. "Ik ben getrouwd met een Afro-Amerikaanse vrouw en ik heb twee Afro-Amerikaanse kinderen. We zijn erg geschrokken wat er zich her en der in het land heeft voorgedaan de afgelopen weken."

De agressiviteit waarmee de politie je tegemoet treedt, is heel anders dan in Nederland.

De Nederlander René Heusden in Washington DC

Heusden maakt in het dagelijkse leven mee hoe de politie optreedt tegen zijn vrouw en kinderen. "Zeker mijn vrouw mijdt nog bepaalde staten. Wij reizen nooit met een goed gevoel naar het zuiden van de Verenigde Staten. Als we naar Alabama of Mississippi gaan dan is de kans dat we langs de weg worden aangehouden groter dan normaal. Zeker de agressiviteit waarmee de politie je tegemoet treedt, is heel anders dan in Nederland." 

Voor Heusden en zijn gezin gaat deze protestmars over veel meer dan politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. "Het gaat over banen, het gaat over onderwijs. We moeten gewoon af van die armere wijken. Het staat al een tijd op de politieke agenda, maar we maken gewoon te weinig voortgang."

'Mijn vrouw mijdt nog bepaalde staten'

Heusden beseft dat die veranderingen langzaam gaan, maar hij is hoopvol. Met alle protesten van de afgelopen voelt hij dat de beweging die om hervormingen roept momentum heeft gekregen. 

"Het is jammer dat we de winter ingaan. Als dit in de zomer gebeurde dan zouden dit soort protestacties nog meer mensen trekken. Maar dit is geen eendagsvlieg, dit gaat nog een hele tijd door."

STER reclame