CDA-Kamerlid refereert aan nationaal-socialisme

tijd van publicatie Aangepast

Tweede Kamerlid Jack Biskop van het CDA heeft de huidige politieke periode vergeleken met de tijden van het Duits nationaal-socialisme in de jaren-dertig. Biskop benadrukt dat zijn toespraak niet tegen de PVV is gericht, maar op de hoop en het geloof in de toekomst om er met zijn allen wat van te maken.

Tijdens de opening van de CDA-fractievergadering, deze week, sprak Biskop onder meer een tekst van de schrijver Menno ter Braak uit 1937 over de nationaal-socialisten van Adolf Hitler.

Ter Braak

"En in dat tijdsgewricht zien we in Europa een politieke beweging ontstaan die niets anders doet dan ressentiment exploiteren. Bezig met het stimuleren van boosheid, niet werkelijk geïnteresseerd in oplossingen en die geen ideeën heeft. Een beweging die ook geen oplossingen wil, omdat ze de misstanden nodig heeft om te kunnen blijven schelden en haten."

Ook schrijft Ter Braak in die tijd: "tegelijk beschouwt deze beweging zichzelf als het eeuwige slachtoffer van 'links' of 'de elite' en koestert ze een diepe weerzin jegens intellectuelen, kosmopolieten en iedereeen die en alles wat anders is. Deze politiek wordt niet zozeer gevoed door domheid maar door halfbeschaving, te herkennen aan het voortdurend gebruik van slogans en frasen."

Hyves

Biskop ageert niet alleen tegen de politiek, maar ook tegen de veranderde maatschappij. Zo zei hij in zijn toespraak dat je je identiteit, zelfs je lichaam letterlijk kunt kopen, aanpassen en veranderen en niet alleen in de virtuele wereld op Facebook of Hyves.

"Het geestelijk leven is niet langer relevant. We hebben geen tijd en geduld meer en zijn bezeten van alles wat snel en nieuw is. Vandaar onze angst voor de dood, de grenzeloze behoefte om eeuwig jong te zijn, de verafgoding van de jeugd en de daaraan inherente infantilisering. Alles wat moeilijk is, is verdacht en elitair en moet vermeden worden", aldus Biskop.

Zwart-wit

In het Radio 1 Journaal zei Biskop dat hij zijn toespraak hield om de "trend van de tijd neer te zetten". "Dan moet je de dingen soms wat zwart-wit neerzetten."

Jack Biskop was overigens één van de vele CDA-leden die op het partijcongres in september tegen de constructie stemde waarbij het kabinet van VVD en CDA gedoogsteun krijgt van de PVV.

STER reclame